Select your region:

6 fontos tudnivaló az ajándékozásról és az ajándékozási szerződésről – Legisly podcast

A mindennapi életben sokszor találkozhatunk olyannal, hogy valaki nem elad, elcserél vagy megvesz dolgokat, hanem ingyenesen, azaz ellenérték nélkül ad vagy kap. Ilyenkor beszélünk ajándékozásról és ajándékozási szerződésről. Sokan úgy gondolják, hogy ez az ingyenesség egyben azt is jelenti, hogy az ajándékozásra nem vonatkozik jogi szabályozás.

Az ajándékozási szerződés

  1. Létezik olyan, hogy ajándékozási szerződés? Mik ennek a szabályai?

Ajándékozási szerződés alapján az ajándékozó a dolog tulajdonjogának ingyenes átruházására, a megajándékozott a dolog átvételére köteles. A jogszabályok főszabály szerint nem írják elő az ajándékozási szerződés írásba foglalását, ugyanakkor ingatlan ajándékozás esetén ezt a szerződést is kötelező írásba foglalni.

  1. Sokan használják az ún. “átírás” kifejezést. De mi történik akkor, amikor úgymond átíratok egy ingatlant valakire? Ilyen, hogy „átíratás”, ingatlan esetén nem létezik, az ingatlan ajándékozás is ügyvédi ellenjegyzést igénylő szerződés, amely alapján a földhivatal bejegyzi az ingatlan új tulajdonosát. Egy ingatlant rendes körülmények között meghatározott módokon ruházhatsz át másra: vagy eladod, elcseréled vagy elajándékozod.
  1. Elajándékozhatom az ingatlanomat a másik tudta nélkül is? Nem. Az ajándékozás egy szerződés, vagyis kétoldalú ügylet. Hiába van meg benned a jószándék, a szerződés csak akkor jön létre, ha a megajándékozott el is fogadja az ajándékot. 
  1. Haszonélvezet: Az ingatlan ajándékozási szerződéseknél jellemző, hogy az ajándékot adó holtig tartó haszonélvezeti jogot tart fenn magának. De mi is ez a haszonélvezet? Fontos kiemelni, hogy haszonélvezet csak más tulajdonában álló ingatlanon állhat fenn. Tehát valaki vagy hazsonélvező lehet, vagy tulajdonos, a kettő együtt semmiképp. A haszonélvező soha nem a tulajdonos. A kettő kizárja egymást. Mire jogosult a haszonélvező? A jogszabályok szerint az ingatlant mint dolgot birtokában tarthatja, használhatja, hasznosíthatja és szedheti annak hasznait. Így az ingatlan meghatározott terheit elsősorban a haszonélvező köteles viselni, nem a tulajdonos.
  1. Sokszor felmerül, hogy az ajándékozást követően vissza akarják követelni az ajándékot. De Vissza lehet azt egyáltalán követelni, amit ajándékozási szerződéssel átruháztak? Igen, méghozzá több esetben is! Az adott ajándékot visszakövetelheted, ha létfenntartás érdekében szükséges azaz hirtelen lényegesen megromlik az anyagi helyzeted és így mégis szükséged van arra, amit adtál. Akkor is visszakövetelheted, ha a megajándékozott, vagy akár az ő házastársa vagy vele együtt élő más rokona súlyos jogsértést követ el ellened, vagy ha bíztál valamiben, ami végül nem következett be. Tehát például egy várt családi eseményre adtál ajándékot, amely nem következett be. Tehát ebben az esetben fontos, hogy enélkül a feltevés nélkül nem ajándékoztál volna és ennek a feltevésnek utólag, azaz az ajándékozást követően kell  meghiúsulnia. Az is feltétel, hogy a meghiúsulás ne miattad mint ajándékozó miatt történjen. Tehát végső soron olyan esetben követelheted vissza az ajándékot, ha olyan változások állnak be a körülményekben, amik mellett mai fejjel már nem ajándékoznád oda az adott dolgot.   
  1. Mi van akkor, ha már nincs meg az ajándék? Mi a helyzet a kisebb ajándékokkal? Ha ajándékot kaptál, és időközben eladtad, és még a vételárat is felélted, nem vagy köteles visszaadni, pontosabban visszafizetni az ajándékot. Akkor sem lehet visszakövetelni ajándékot, ha annak okát a megajándékozó időközben megbocsátotta. Ugyanakkor a kisebb értékű esetekkel kapcsolatos viták elkerülése érdekében a polgári jogban általános szabály, hogy szokásos értékű ajándékot nem lehet visszakövetelni, tehát ha megromlik köztetek a viszony, nem kérhetsz vissza minden apróságot. Viszont ha nagy értékű vagyontárgyakra gondolunk, ingatlanra, autóra, kiugróan drága ékszerre, az ajándékba kapott dolgokat nem érezheted annyira biztosan magadénak, mintha pénzért vásároltad volna.  

Ajándékozás esetén főleg ingatlannál is fontos, hogy minden lényeges tényt rögzítsünk a szerződésben, így később elkerülhetőek lesznek a vitás helyzetek. Ha ajándékozni szeretnél, vagy ajándékozással kapcsolatos kérdésed van, keresd a Legisly együttműködő ügyvédeit, akik segítenek kialakítani a számodra legmegfelelőbb jogi konstrukciót. Az ajándékozási szerződés elkészítéséhez fordulj bizalommal szakértő ügyvédhez a Legisly oldalán keresztül.

Amennyiben kérdésed lenne, vagy ajándékozási szerződést szeretnél kötni, úgy KATTINTS IDE éskonzultálj INGYENESEN egy szakértő ügyvéddel.

Az ajándékozási szerződésről a Polgári Törvénykönyvben találsz bővebben információkat.

ajándékozási szerződés
Az ajándékozási szerződés

A szerzőről