Select your region:

7 fontos információ az elévülésről – Legisly podcast

Az elévülés, az elévülés nyugvása és a jogvesztő határidő

Biztos sokszor hallottál már arról, hogy valamilyen jogi igény elévült. Polgári és büntetőjogi ügyekben is gyakran felmerülő témáról van szó, ebben a videóban a polgári jogi elévülés szabályait beszéljük át.

Elévülés

  1. Mi az az elévülés? Mit jelent az, hogy a jogom elévül? Onnantól kezdve megszűnik a nekem járó jog? Az elévülés az időmúlás egyik joghatása. Az elévülés szemben a jogvesztéssel annyit jelent, hogy az elévült követelést már nem lehet bírósági úton kikényszeríteni. Tehát fontos kiemelni, hogy ha valamire jogod van, akkor ez a jogod nem veszik el. 

De miért is létezik az elévülés? A jog úgy működik, hogy ha a felek nem úgy járnak el ahogy az tőlük elvárható, és a jogosult nem fektet kellő hangsúlyt arra, hogy a követelését érvényesítse, akkor nem érdemli meg a végtelenségig, hogy érvényesíthesse a követelését. Nem beszélve arról, hogy a bizonyítékok a hosszú idő alatt elenyészhetnek, így nagy eséllyel nem lehet a valóságnak megfelelően megítélni a követelés jogszerűségét.

  1. Tehát ha egy követelés elévült, akkor nem tudom kikényszeríteni a követelésemet? Fontos kiemelni, hogy elévült követelés alapján ugyanúgy lehet teljesíteni. Tehát ha a kötelezett magától teljesít, úgy azt jogszerűen kapod és  ő már nem követelheti vissza a teljesítést. Vegyünk egy példát: tartozik neked egy üzleti partner, de a követelésed már elévült. Egyik reggel arra ébredsz, hogy mégis átutalták a számládat, nagyon örülsz neki, majd délután felhív valaki a pénzügyi osztályról, hogy tévedésből utaltak neked, és hogy legyél szíves visszafizetni, hiszen az nem jár, a tartozásod elévült. Nos, ilyenkor nyugodtan megtarthatod a pénzt, mert ugyan elévült, mégis téged illet. Ha önként teljesít a másik fél, már nem követelheti vissza a pénzt.
  1. Mennyi az elévülés határideje? Egységesen 5 év? A polgári jogban 5 év az általános elévülési határidő, de vannak kivételek. Bizonyos esetekben, például veszélyes üzemi felelősség körében okozott kár esetén rövidebb (3 év az elévülési határidő). A kellékszavatossági igények és egyes szerződések alapján támasztható követelések pedig egy év alatt is elévülnek. Ugyanakkor bűncselekménnyel okozott kár esetén a kártérítés elévülése a bűncselekmény elévülési idejéhez igazodik. Tehát például különösen nagy értékű vagyon elleni bűncselekménnyel okozott kár esetén, a büntetési tétel miatt a kártérítési követelésed elévülési ideje például 8 év is lehet.
  1. Minden követelés elévül? Nem, a tulajdoni igények nem évülnek el. Tehát ha vásároltál valamit és ezt igazolni tudod, nem vehetik el tőled csak azért, mert nincs nálad az adott dolog.
elévülés
Nem minden követelés évül el
  1. Tehát ha elévül a velem szembeni követelés, akkor elég ha csendben ülök és elmozgok a hatósági eljárás vagy per elől? fontos, hogy jogszabály alapján az elévülést a bírósági vagy hatósági eljárásban nem lehet hivatalból figyelembe venni. Vagyis, ha te nem hivatkozol rá, akkor az elévülést nem fogják figyelembe venni és kötelezni fognak a követelés megfizetésére. 
  1. Mit jelent az, hogy az elévülés nyugszik? És mikor szakad meg? Ha menthető okból nem tudod érvényesíteni az igényedet, akkor ezalatt az időszak alatt az elévülés nyugszik. Ez azt jelenti, hogy ha mondjuk az 5 évből 4 már eltelt, de te egy meghatározott ideig önhibádon kívül nem tudod érvényesíteni az igényedet, akkor ezt az időszakot nem kell beleszámolni az elévülésbe, tehát még mindig lesz időd, hogy érvényesítsd az igényedet. Az elévülés megszakadása ellenben azt jelenti, hogy az elévülési időt újra az elejétől kell számolni, például tartozás elismerés vagy egyezség esetén. Fontos kiemelni, hogy az új polgári törvénykönyv alapján a felszólítás már nem szakítja meg az elévülési időt.   
  2. Mit jelent a jogvesztő határidő? Igazából a jogvesztő határidő jelenti azt, amit az emberek sokszor tévesen magáról az elévülésről gondolnak, vagyis azt, hogy magát a jogodat is elveszíted. Olyan példát is találhatunk a polgári jogban, hogy egy adott igény valamennyi idő alatt elévül, ami ugye az elévülés nyugvásával meghosszabbítható, viszont a törvény mégiscsak szab egy határt, hogy az elévülés nyugvásával ne lehessen a végtelenségig kitolni az elévülés idejét, ezért egy hosszabb, jogvesztő határdő is szerepel, amin túl már nem számít, hogy önhibádon kívül nem tudtad érvényesíteni az igényedet.
elévülés
Figyelni kell a jogvesztő határidőkre is

Amennyben kérdésed merül fel vagy nem tudod eldönteni, hogy követelésed elévült-e vagy a rád vonatkozó határidő elévülési jellegében nem vagy biztos, úgy KATTINTS IDE

A forgatási helyszínt köszönjük a .KOZMO LUXURY HOTEL-nek.

A Polgári Törvénykönyv linkjét ITT találod.

A szerzőről