Select your region:

9 dolog, amit tudni érdemes a KATA adózásról – Legisly podcast

A KATA adózás bemutatása néhány percben

Mi a legális és mi nem? Munkaviszony vagy KATA? Mire figyel a NAV? Hogy tartsd be a jogszabályokat? Íme néhány válasz a Legislytől.

A KATA adózás

Manapság sokat hallani a kisvállalkozások tételes adójáról, azaz a KATA –ról. A KATA pár éve került bevezetésre és kitűzött célja, hogy a kisvállalkozók számára egyszerűbbé tegye az adózást, megkönnyítse az adóterheket, így növelve a vállalkozási kedvet!

 1. Mindenekelőtt lássuk, hogy jelent az, hogy tételes adózás? A tételes adózás azt jelenti, hogy a legtöbb adónemmel ellentétben nem a vállalkozásod bevétele után kell egy bizonyos százalékot adóznod, hanem egy havi fix összeget fizetsz. Ez az összeg jelenleg fő szabály szerint havi 50 000 Ft, viszont a magasabb nyugdíjalap érdekében választhatod a havi 75 000 Forintot, vagy néhány esetben a havi 25 000 forintot is, például ha mellékállásban végzed a KATÁS tevékenységet.
 2. Mi számít kisvállalkozásnak a KATA szempontjából? Előszöris a KATA a vállalkozási kedv javítását célozza, a legegyszerűbb vállalkozási forma pedig az egyéni vállalkozás. Egyéni vállalkozói engedélyt ügyfélkapus regisztrációval akár egy napon belül is kiválthatsz. Amint megérkezik az adószám, már kezdheted is a gazdasági tevékenységedet! Jó hír, hogy még külön vállalkozói bankszámlát sem feltétlen kell nyitnod, hiszen akár a saját magánszámládat is használhatod egyéni vállalkozóként.  Kisvállalkozásnak számít néhány társas vállalkozási forma is, így a tételes adózás a Kktk és Btk (Betéti társaságok) részére elérhető. A tételes adózás továbbá ügyvédi irodák és az úgynevezett egyéni cégek számára is nyitva áll. Fontos viszont tudni, hogy ha Kft. alapítasz, lehet az akár egyszemélyes Kft. is, a KATA adónemet sajnos nem választhatod. 
 3. Mit vált ki a KATA? A KATA gyakorlatilag az összes céges, illetve fizetésre rakódó adónemet és járulékot kiváltja, azaz a társasági nyereségadót, a személyi jövedelemadót és mindenféle járulékot. Egy adót ugyanakkor nem fed le: a helyi iparűzési adót.
 4. Ha ilyen szuper a KATA adózás, miért nem mindenki egyéni vállalkozóként vagy mondjuk Bt. –ként működik és választja a KATA adózást? Mivel a tételes adózás kifejezetten a kisvállalkozásokat célozza, egy bizonyos árbevétel fölött már nem választhatod a KATA adózást. Ez jelenleg évi 12 millió Ft, ami átlagosan havi 1 millió Forint bevételt jelent.
 5. Mikor érdemes KATA adózást választanom? A KATA adózás nagyon csábító, hiszen egy viszonylag kis összegű tételes adóteherrel kell számolnod. A hátulütője ugyanakkor az, hogy KATA esetén nincs költségelszámolás, és az évi 12 millió Forintos limit nem a nyereségre, hanem az árbevételre vonatkozik! Ez nagy különbség! Tehát ha például áruk adásvételével foglalkozol, és mondjuk évente 20 millió Forint értékben szerzel be árut, amit összesen 25 millió Forintért értékesítesz tovább, akkor hiába csak 5 millió Forint a nyereséged, mégis kiesel a KATA rendszerből, hiszen nem az 5 millió Forint nyereséged, hanem az éves árbevételed a mérvadó és a 20 milliós összeg pedig jócskán meghaladja a 12 milliós limitet. Ebből adódóan a KATA adózást akkor érdemes választanod, ha alapvetően szolgáltató jellegű tevékenységet végzel, hiszen a szolgáltatás nyújtásánál jóval kevesebb kiadás merül fel, mint ha kereskedelmi tevékenységet végzel. Ideális lehet fodrászoknak, műkörmösöknek, programozóknak, taxisoknak, különböző tanácsadóknak vagy akár ügyvédeknek is.
 6. Mi a helyzet az ÁFÁ –val KATA adózás esetén? KATA –s vállalkozóként kérheted az alanyi ÁFA mentességet, aminél szintén évi 12 millió Ft a megengedett legnagyobb árbevétel. Azért érdemes feltétlenül kérned az ÁFA –mentességet, mert így a magánszemélyek számára is bátran állíthatsz ki számlát. Itt arra gondolok, hogy ugyan az ÁFA körbe tartozó céges ügyfeleid el tudják számolni az ÁFÁ –t, de a magánszemélyek nem, tehát ha ÁFA –t tartalmaz a számlád, akkor végső soron 27% -al drágábban szolgálod ki az egyéni ügyfeleidet – persze ha egyáltalán adsz nekik számlát a szolgáltatásról… Itt fontos megjegyezni, hogy a KATA másik célja a gazdaság kifehérítése, és az világosan látszik, hogy az alanyi ÁFA mentességnek köszönhetően pedig már nem áll többé érdekedben, hogy ne adj számlát. Arról már nem is beszélve, hogy ha nincs ÁFA, akkor ÁFA bevallás sincs, amivel még tovább egyszerűsítheted az ügyintézésedet, és csökkentheted a könyvelési költségeket. 
 7. KATA adózás vs. munkaviszony A KATÁ-s adózást sokan a munkaviszony “helyett” szokták választani. Pontosabban sokszor előfordul, hogy munka jellegű jogviszony esetén a munkavállaló mind pedig a munkáltató az adott személy vállalkozásba kényszerítését kedvezőbbnek ítélte, tekintve, hogy a terhek is alacsonyabbak, illetve végül a munkavállalónál is több pénz maradhat KATÁzás esetén. Ez azonban egyrészt jogellenes, másrészt megfosztja az adott személyt a munkavállalókat védő munka törvénykönyvének és a munkaviszonyból fakadó számos egyéb védelemtől is. Az adóhatóság természetesen kiemelten ellenőrzi a gyanús jogviszonyokat. Videónk további részéből kiderül, hogy mire érdemes figyelni, ha valaki el akarja kerülni a problémákat.
 8. Mikor nem minősíthető a két fél közötti jogviszony munkaviszonynak? Amennyiben KATÁS vagy, akkor neked kell bizonyítani, hogy mindez valójában nem munkaviszony, hanem vállalkozói jellegű kapcsolat. Amennyiben a következőkben felsoroltak közül kettő igaz, úgy a jogviszony nem minősül munkaviszonynak:
  1. Katás vállalkozóként a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezted vagy végezhetted.
  2. Éves bevételed legalább 50 százalékát nem 1 millió Ft feletti bevételekből szerezted.
  3. Akitől a 1 millió forint feletti bevételed származott, nem adhatott utasítást a munkavégzés módját illetően.
  4. A tevékenység végzésének helye a birtokodban van.
  5. A tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem az a megbízó bocsájtotta rendelkezésedre, ahonnan az 1 millió Ft-ot meghaladó bevételed származott.
  6. A tevékenység végzésének rendjét te határozod meg.
  7. A katás vállalkozásod egyik kisadózó tagja sem főállású kisadózó (egész naptári évben). Ezen kívül bevételük legalább 50%-a olyan megbízótól származik, ahol a naptári éven belül nem volt a kisadózóknak főállású munkaviszonya. Vagy nem kiegészítő tevékenységnek minősülő társas vállalkozói.
kata adózás
Miért nem választja mindenki a KATA adózást?

Probléma akkor is adódhat KATA adózás esetén, ha csak néhány partner számára állítasz ki számlát és valamelyik megbízó esetében átléped az 1 millió forintos határt. Amely partnertől a naptári évben 1 millió forintnál több bevételt szereztél, azt a kata bevallásban jelentened kell. Ha a megbízó esetében várható, hogy meghaladod az 1 millió forintos határt, fontos, hogy legyen minden részletre kiterjedő megbízási szerződésed. Ezzel alátámaszthatod, hogy a munka nem munkaviszony keretén belül került elvégzésre. Bizonyítsd, hogy a munka elvégzése során saját eszközöket használtál. Ezen túl, hogy a megbízó nem szabhatta meg részleteiben – mint egy alkalmazott esetében -, hogy miként végzed a tevékenységet.

Lényeges továbbá, hogy KATÁSként mindig vezess megfelelő bevételi nyilvántartást. Ehhez letölthető segédanyagot találsz a Legisly honlapján.9. Sokat lehetett hallani, hogy idén szigorítják a KATA adózást.Erről mit lehet tudni? Valóban. Sajnos a kedvező adózási formával sokan visszaéltek, és a munkáltatók a munkaviszony helyett állandó megbízási szerződéseket kötöttek egykori munkavállalóikkal, akiktől havonta befogadják a KATA –s számlákat. Ezt először alapos adóhatósági ellenőrzésekkel igyekezett a NAV kiszűrni, de hamar rájöttek, hogy túl nagy falat, így inkább törvénymódosítással előírták, hogy ha egy megrendelőnek évente 3 millió Forintnál többet számlázol, a 3 millió Ft fölötti részt még 40% különadó sújtja.   Ugyanez igaz a belföldi, kapcsolt vállalkozásokra is, illetve többletadó sújtja a külföldi kapcsolt vállalkozások közreműködésébel szerzett bevételt is. Fontos tudni azonban, hogy a magánszemélyektől szerzett 3 millió forint feletti bevételt nem terheli különadó. További lényeges, hogy 2021-től mindenki már csak egyetlen jogviszonyban lehet kisadózó. Nem lehetsz tehát egyéni vállalkozóként és mondjuk egy betéti társaság kültagjaként úgymond kétszer KATÁS, hiszen ezzel kijátszanád a kisadózás jogalkotó által megfogalmazott célját.

Ha további kérdésed adódna, kérj INGYENES jogi konzultációt IDE kattintva.

kata adózás
A KATA adózás rendkívül népszerű adózási forma

A szerzőről