Select your region:

A cégalapítás költségei és rejtett költségei – avagy tényleg akár 16000 forintba kerülhet egy cégalapítás?

Egyszerűen muszáj volt cikket írnunk a cégalapítás költségeiről. Ugyanis akármeddig böngészünk az interneten, nehéz olyan cikket találni, ami nem csak az elsőre szembejövő költségekkel kalkulál. Mi a helyzet az alapítók útiköltségével? Mi a helyzet az üzemanyaggal, a ráfordított idővel és parkolással? A Legisly megoldást kínál arra, hogy a cégalapítás járulékos és rejtett költségeivel is leszámoljunk

Képzeljük el az egyik legszokványosabb helyzetet, ahol hárman alapítanak egy korlátolt felelősségű társaságot, amelyben egyikük az ügyvezető. Az egyik alapító Győrben, a másik Szegeden, a harmadik pedig Budapesten tartózkodik, ahol az ügyvéd is. 

Lássuk a cégalapítás rejtett költségeit:

  • Esetünkben rögtön felmerül 500 km útiköltség, ami 15-20000 forintos üzemanyag-költséget eredményez.
  • Ha két alapító autóval érkezik, akkor kb. 1500 forintért parkolnak
  • Az utazás miatt legalább elmegy fél napja 3 embernek nem beszélve. Tegyük fel a kérdést: mennyit ér meg nekünk, ha fél nappal többet dolgozunk vagy a családunkkal vagyunk?

Rögtön látjuk, hogy a cégalapítással kapcsolatban felmerült költségek máris akár meg is duplázódnak a járulékos kiadások vagy időráfordítás miatt.

Természetesen, ha mindenki ugyanott lakik vagy egyetlen ember alapít céget, akkor ez a költség közel nulla is lehet vagy akár párezer forintra csökkenhet, viszont a hagyományos, papír alapú és személyes jelenléthez kötött cégalapítás gyakran sokkal hosszadalmasabb, mint más rendelkezésre álló megoldás igénybe vétele esetén.

cégalapítás költséget
A cégalapítás költségei és rejtett költségei

A példával szemben korszerű, online módon, a Legisly platformja segítségével megtörténő cégalapítás akár egy-két óra ráfordított időre redukálhatja a cégalapítással töltött időt. Az alapítók ráadásul az iroda vagy az otthon kényelméből alapíthatják meg a cégüket.

Most pedig térjünk rá a tényleges költségekre. A cégalapítás költségei esetében több költségtípussal kell számolnunk. A cégalapítás költségei lehetnek: illeték, a közzétételi költségtérítés, az ügyvédi megbízási díj, valamint néhány esetben úgynevezett JÜB költséggel is számolni kell.

Cégalapítás illetéke és a közzétételi költségtérítés mértéke: 

Egyszerűsített eljárásban:

  • a korlátolt felelősségű társaság, betéti társaság, vagy közkeresti társaság esetében az illeték 0 Forint. Tehát az alapítás illetékmentes (vigyázat, a cégmódosítás nem illetékmentes) és közzétételi költségtérítést sem kell fizetni
  • Zártkörűen működő részvénytársaság esetében az illeték mértéke 50.000 Forint.

Normális cégbejegyzés esetén (tehát akkor, ha nem egy mintaszerződés alapján történik a cégbejegyzés):

  • Valamennyi fent említett cégforma esetén az illeték 100.000 Forint és a közzétételi költségtérítés mértéke 5000 Forint

Ügyvédi megbízási díj: 

Az ügyvédi megbízási díj klasszikusan az ügyvéd és az ügyfél megállapodásának kérdése. Ez is természetesen a cégalapítás költségei közé sorolható.

JÜB költség:

Sok helyen nem találkozol az úgynevezett JÜB-ölés költségével. Ez tehát nem mindig jelenik meg a cégalapítás költségei között. A JÜB-ölés valójában a jogügyeletek biztonsága miatt szükséges ellenőrzést jelent, ahol az alapításban résztvevő személyeket vizsgálják. Néhány ügyvédi iroda személyenként párezer forintért végzi ezt a tevékenységet. Illetve akkor találkozhatunk még vele cégalapítás költségeként, ha sok személy vesz részt az alapításban és az ügyvéd ilyenkor már külön felszámítja az ún. JÜB-öléssel töltött időt.

Ebben a cikkben remélem sikerült rávilágítani, hogy a cégalapítás költségei között mennyi rejtett költséggel találkozunk. Alapíts te is online céget a Legisly platformja segítségével, méghozzá a lehető legtöbb megtakarítással.

Amennyiben érdekel az onine cégalapítás, úgy kérj egy 15 perces ingyenes konzultációt, ahola részletek is megismerhetők.. Ehhez kattints IDE.

A cégalapítással kapcsolatos illetékekre vonatkozó szabályozást ITT találod.

A cégalapítás esetén megfontolandó kérdések

Összegezve: Amikor céget alapítasz, mindig kalkulálj a saját időddel és a többi résztvevő (tulajdonostársak, vezető tisztségviselők, ügyvéd…satöbbi) idejével is. Az idő kiesett munkát vagy elpazarolt szabadidőt jelent. Azzal mindenképpen számolni kell, hogy egy személyes cégalapítás szervezést és nem tervezett kockázatokat is jelent. Gyakran van, aki késik és az a tapasztalat, hogy az egy-két órára tervezett alapítás az utazással, valamint a járulékos dolgokkal mindig valamiért hosszabbra nyúlik. A cégalapítás általában nagyon gyorsan megoldható online, így érdemes számolni az egyszerűség és a gyorsaság ilyen irányú előnyeivel is. A környezetvédelmi és az egészségügyi szempontok csak hab a tortán.

a cégalapítás költségei
A cégalapításnak rejtett költségei is vannak

A szerzőről