Select your region:

A Lakásbérbeadás adózása 2021-ben

Lakást kiadni egyszerű, ahogyan a lakáskiadás ténye is könnyen az adóhatóság látókörébe kerülhet. Ha lakástulajdonos vagy, ezt feltétlen vedd figyelembe. Ha másképp nem, gyakran viták során a bérlők fenyegetőznek adóhatósági bejelentéssel.

Lakásbérbeadás adózása
Lakásbérbeadás adózása

Mindenkinek egyszerűbb, ha a lakáskiadás tisztán, jogszerűen történik. Lássuk, hogy mik is az alapvető tudnivalók egy bérbeadás során. Az adó mértéke méltányos, a bevallás nem bonyolult. 

Természetesen senkit nem ér meglepetésként, hogy a lakásbérbeadásból származó jövedelem – akárcsak más jövedelmek – adókötelesek. Magyarországon azonban évtizedes hagyománya volt a “fekete” vagy “szürke” bérbeadásnak, amely gyakorlatt alábbhagyott ugyan, de nem tűnt el. 

Nemrégiben az Nemzeti Adó- és Vámhivatal külön felhívta a bérbeadók figyelmét az adófizetési kötelezettségre. Valószínűleg az időzítés nem volt véletlen, hiszen az augusztusi és szeptemberi időszakban történik a legtöbb lakásbérleti szerződés aláírása, hiszen ekkor indul újra az élet, az iskolák és egyetemek a nyári pihenés után. Lássuk hát a részleteket.

Mi határozza meg az adózás módját?

Az adózás módját alapvetően az határozza meg, hogy ki az ingatlan tulajdonosa. Amennyiben vállalkozás a tulajdonos, úgy a vállalkozásból kell bérbeadni a lakást. KATA adózás esetén speciális szabályokat is figyelembe kell venni, hiszen KATA adózás esetén tiltott a hosszútávú bérbeadás. Amennyiben valaki magánszemélyként tulajdonos, úgy az alábbi szabályokat kell figyelembe venni.

Lássuk, mit kell tudnod a lakásbérleti szerződésből származó bevétel dokumetálásával kapcsolatban?

A lakóingatlan bérbeadása főszabály szerint áfamentes, ezért nem kell a NAV-nál bejelentkeznie (adószámmal rendelkeznie) annak a magánszemélynek, aki gazdasági tevékenységként kizárólag áfamentes lakóingatlan-bérbeadásból szerez jövedelmet. A lakáskiadás bevételét a bérbeadónak dokumentálnia kell, amire alkalmas lehet a bankszámlakivonat, készpénzes fizetés esetén pedig például az átvételi elismervény.

A lakásbérbeadás adózása, avagy mennyi a megfizetendő adó mértéke a lakásbérleti szerződésből származó bevételből?

A bérbeadásból származó bevételéből a jövedelem mértéke kétféleképpen állapítható meg. Az egyik opció a tételes költségelszámolás lehetősége, amikor a teljes bevételt csökkentik az igazolható költségek (közüzemi számlák, felújítási költségek) és az értékcsökkenés. A másik opció a lakásbérbeadás adózása tekintetében, hogy a teljes bevételből 10 százalék költséghányadot levon a bérbeadó. Ez tulajdonképpen azért lehetséges, mert a jogalkotó tisztában van azzal, hogy vannak olyan személyek, akik nem tudnak vagy nem szívesen bíbelődnek a számlák szembe állításával. A jogalkotó egy méltányos 10%-os kötséghányadot minden esetben szembe enged állítani a bevétellel.

Mit ne felejts még el?

Fontos tudnod, hogy negyedévenként adóelőleget kell fizetni, és a jövedelmet az éves SZJA-bevallásban önálló tevékenységből származó jövedelemként kell feltüntetni. Az adó mértéke összességében 15 százalék.

És mi a helyzet az AirBnB-vel?

Lényeges kiemelni, hogy aki az ún. AirBnB adózást választja, mert szálláshely-szolgáltatást végez, arra teljesen más szabályok vonatkoznak. Az AirBnB-sekre nem a lakásbérbeadás adózásának klasszikus szabályai vonatkoznak. A szálláshelyként történő hasznosítás más szerződéses, valamint adózási konstrukciót jelent, amelyre majd külön cikkben fogunk kitérni.

Amennyiben kérdésed merül fel, úgy együttműködő ügyvédünkkel ITT tudsz beszélni róla.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal weboldalán a lakásbérbeadásra vonatkozó tájékoztató 2021-re ITT érhető el.

A szerzőről