Select your region:

A szállítási szerződés, a fuvarozási szerződés és a szállítmányozás néhány szóban

Az új Polgári Törvénykönyvből eltűnt a szállítási szerződés, emellett a fuvarozási szerződés és a szállítmányozás elhatárolása sokak számára nem világos. Sokszor tapasztaltuk, hogy a címben szereplő kifejezések a köznyelvben rokonértelműek, ugyanakkor a jogi szakzsargonban óriási különbség van közöttük! Tegyünk hát rendet! Mi a különbség a szállítási szerződés, a fuvarozás és a szállítmányozás között?

szállítási szerződés és fuvarozási szerződés
Szállítási szerződés, fuvarozási szerződés, szállítmányozás

Szállítási szerződés, fuvarozási szerződés és szállítmányozás

  1. Mit jelent a szállítási szerződés? Ennek a szerződésnek az elnevezése kissé megtévesztő, hiszen magához a szállításhoz viszonylag kevés köze van. A szállítási szerződés tulajdonképpen egy késleltetett adásvételi szerződés, ami jellemzően cégek között fordul elő a kereskedelmi forgalomban. Magánemberként az a tipikus, hogy amikor egy árut megvásárolsz, rögtön ki is fizeted és át is veszed. A szállítási szerződés esetén a cég megrendel egy terméket, a másik pedig később leszállítja az árut. Nem biztos, hogy a vevő vég telephelyéig szállítja, az átvételi pontról külön megállapodnak, úgynevezett INCOTERMS szabványok alapján. Ha rákeresel a Polgári Törvénykönyvben, már nincs rá találat, mert az új törvényben már beleolvadt oda, ahová tartozik: az adásvételi szerződésbe. Ugyanakkor fontos beszélni róla, mert még nagyon sokszor lehet vele találkozni. Egyrészt ha régen kötöttél szállítási szerződést, a törvényváltozás ellenére az még ugyanúgy érvényes marad, nem beszélve azokról a külföldi partnerekről, akiknek az országában még mindig létező fogalom a szállítási szerződés (angolul: Supply Contract).
  2. Ilyen értelemben tehát az online rendelés egyfajta szállítási szerződés? Persze, rendelhetsz interneten is, kifizetheted előre és majd kihozza a futár, de ezt most ne keverjük ide, mert az ilyesmire egészen különleges szabályok, többek között további fogyasztóvédelmi szabályok vonatkoznak…erre a majd egy következő cikkben vagy adásban visszatérünk.
  3. Mi az a fuvarozási szerződés? A fuvarozási szerződés a klasszikus áruszállítási szerződés, tehát maga az árunak a szállítása közúton, vasúton, vízen vagy levegőben. Nagyon egyszerű a képlet: a fuvarozó megkapja a fuvarlevelet, hogy mit és hova kell szállítani milyen határidővel, ő pedig fogja és elviszi az adott címre a rábízott árut. 
  4. Akkor mi az a szállítmányozás? A szállítmányozás egy összetettebb tevékenység, aminek a fuvarozás csak egy részét teszi ki. Az áruk eljuttatása egyik pontból a másikba nem olyan egyszerű, főleg nemzetközi viszonylatban. A szállítmányozó magára vállalja az áru eljuttatásának összetett folyamatát, és a saját nevében megköti az ehhez szükséges összes szerződést – többek között a fuvarozási szerződést is. Ha a szállítmányozó rendelkezik ehhez szükséges járműparkkal, akkor maga is elláthatja a fuvarozást.
  5. Gondolhatjuk, hogy a szállítmányozó nagy tételben köt fuvarozási szerződéseket, így biztosan kedvezményesebb áron tud szerződést kötni, mint én. Ha megbízok egy szállítmányozót, a fuvardíj kedvezmény kinek jár, esetleg osztozhatunk rajta? A Polgári Törvénykönyv világosan fogalmaz ebben a kérdésben: a fuvardíj-kedvezmény a szállítmányozót illeti, nem követelhetsz abból semekkora részt.
  6. Hogyan alakul az elévülés? Tehát mennyi idő alatt évülnek el az esetleges igények? Mind a fuvarozási, mind pedig a szállítmányozási szerződés esetén az általános 5 éves helyett mindössze egy év az elévülési idő.

Amennyiben kérdésed merülne fel, KATTINTS IDE egy ingyenes jogi konzultáció igénybe vételéhez.

A Polgári Törvénykönyv szövegét ITT éred el.

A szerzőről