Select your region:

Cégformák 7 pontban, avagy mi a különbség a korlátolt felelősségű társaság, a betéti társaság és a többi cégforma között?

cégformák
Cégformák

Cégformák dióhéjban

  1. Mi a legegyszerűbb és leggyorsabb, egyben legolcsóbb vállalkozási forma? Erre a kérdésre egyszerű a válasz: ha egyéni vállalkozóvá válsz. Nagyon gyorsan és egyszerűen elindíthatod: az ügyfélkapun keresztül kitöltesz egy adatlapot, majd egy-két napon belül meg is kapod az adószámodat, és már kezdhetsz is vállalkozni! Vásárolsz egy számlázóprogramot vagy használsz egy ingyenes változatot és ennyi. Még csak külön vállalkozási bankszámlát sem kell nyitnod, nyugodtan megadhatod a magán bankszámlaszámodat.
  2. Ha ilyen egyszerű, mi a hátránya ennek a vállalkozási formának? Leginkább az, hogy egyéni vállalkozóként a felelősséged korlátlan. Ha olyan tevékenységet végzel, pl. szellemi szolgáltatást nyújtasz, ahol kevés esélyed van arra, hogy kárt okozz vagy tartozást halmozz fel, ez nem is olyan nagy probléma. Viszont azt érdemes észben tartanod, hogy egy ember csak egy helyen vállalhat korlátlan felelősséget, tehát ha már egy Betéti Társaságban beltag vagy, akkor nem válhatsz egyéni vállalkozóvá. Mondanom sem kell, hogy egyéni vállalkozóként a rendkívül kedvezményes tételes adózást választhatod akár alanyi ÁFA mentességgel együtt.
  3. Milyen társas vállalkozási formák vannak? A cégformák közül a betéti társaság az egyik lehetőség, általában családi cégekre jellemző vállalkozási forma ez. Lényege, hogy két tagból áll: a beltag korlátlan felelősséget vállal, míg a kültag csak a vagyoni betétje erejéig felel, ami lehet akár csak pár ezer Forint is. Réges-régen a kültagot csendestársnak hívták, aki nem adta a nevét a vállalkozáshoz, csak minden évben kivette a neki járó részesedést, de a pénzmosás és terrorizmus elleni harc jegyében nyilván már nem jöhet szóba ilyen lehetőség, a kültag neve ugyanúgy megjelenik a cégjegyzékben. A betéti társaságnak egy ügyvezetőre is szüksége van: megyénként eltérő, hogy a cégbíróság mennyire veszi ezt szigorúan, de ha biztosra akartok menni, akkor a beltagot kell ügyvezetőnek kinevezni. A betéti társaságnál már felmerülnek ügyvédi költségek, mert a társasági szerződést be kell nyújtani a cégbírósághoz, ráadásul külön céges számlát is kell nyitnotok.
  4. Mit kell tudni a korlátolt felelősségű társaságról? A cégformák közül a Kft. korlátolt felelősségű társaságot jelent, azaz a tulajdonosok felelőssége csak az alaptőke erejéig áll fenn, cserébe persze nem elég pár ezer Forintot betenni, hanem jelenleg 3 millió Ft az elvárás. Nem kell ugyan mind a 3 millió Ft –ot rögtön az elején, az alapításkor befizetni, de ha kisebb összeget teljesítetek, akkor azt később ki kell pótolni, hiszen addig pedig nem lehet osztalékot vagy osztalékelőleget felvenni. Lehet azzal a lehetőségge élni, hogy nem készpénzben fizetitek be az alaptőkét, lehet vagyontárgyakban és szellemi jogokban is kifejezni egy részét, de ha helyt kell állni a tartozásokért, úgysem ússzátok meg, hogy helyt álljatok a 3 millió Forintos minimális értékig. A Kft. a Bt. –hez hasonlóan – általában – társasági szerződéssel és ügyvezetővel rendelkezik.
  5. Tehát akkor vagy egyedül vállalkozok, de korlátlan a felelősségem, vagy pedig társulok. Nem feltétlenül. Jó ideje rendelkezésre áll a cégformák között például az egyszemélyes Kft. lehetősége. Annyi az eltérés a többszemélyes Kft. –hez képest, hogy a társasági szerződés helyett alapító okirat van, a közgyűlés helyett pedig az egyetlen tulajdonos határozattal dönt az évzárásról és az osztalékról. Az egyszemélyes Kft. legnagyobb hátránya az egyéni vállalkozással szemben, hogy semmiképpen sem választhatja a tételes KATA adózást.
  6. Mit kell tudni a nagyobb vállalatokról, milyen cégformában működnek? A Kft. után a Zrt., azaz a Zártkörűen Működő Részvénytársaság következik. Hasonló a Kft. –hez, csak az alaptőke jóval magasabb, 5 millió Ft, a társaság vezető képviselőjét pedig nem ügyvezetőnek hívják.
  7. Az „igazi” részvénytársaság az Nyrt, igaz? Igen, a Nyilvánosan Működő Részvénytársaság attól nyilvános, hogy a tőzsdén jegyzik, a részvényei árfolyama folyamatosan változik a tőzsdei kereskedésben. Az Nyrt. a legbonyolultabb szervezet, melynek élén nem egy személy áll, hanem egy soktagú szervezet és mellette az azt ellenőrző szervezk, és nagyon sok bejelentési kötelezettség terheli a vállalatot. Az Nyrt. legnagyobb előnye, hogy mivel a legkülönfélébb személyek jegyzik a részvényeket, óriási összegű tőkét lehet így rögtön az induláskor összeszedni – nem banki kölcsön formájában, hanem úgy, hogy minden részvényes a részvénytársaság résztulajdonosává válik.

    A cégformákkal kapcsolatos egyes részletszabályokért érdemes elolvasni a Polgári Törvénykönyvet és a vonatkozó szabályokat. Egyedi kérdés esetén vagy ha nem tudsz dönteni a cégformák között, akkor fordulj bizalommal a Legisly-n elérhető ügyvédek szakértő tanácsához.

Amennyiben cégalapításon töröd a fejed, kattints IDE.

Gondosan érdemes kiválasztani a megfelelő cégformát

A szerzőről