Select your region:

Interjú dr. Csontos Laurával

Amióta ismerem, ügyvédnek készült és ehhez biztosan hozzájárult, hogy édesanyja is ezen a pályán helyezkedett el. Ma már együtt dolgoznak a jónevű Bojkó Ügyvédi Irodában, amely partneri viszonyban áll számos neves ügyvédi irodával. Dr. Csontos Laurával, a Bojkó Ügyvédi Iroda ügyvédjelöltjével, a Budapesti Ügyvédi Kamara Ügyvédjelölti Tagozatának elnökével, az ELTE ÁJK Büntetőeljárás- és Büntetés-végrehajtás Jogi Tanszékének ösztöndíjas PhD hallgatójával beszélgettem.

Interjú Dr. Csontos Laurával

  1. Lassan három éve az Ügyvédjelölti Tagozat elnöke vagy, vezetésetek alatt sok minden új lendületet vett. Több figyelmet fordítottatok a közösségi programokra, voltak borkóstolók, sportprogramok, szakmai estek, együttműködések. Hogy látod, sikerültek a céljaitok és hogy át tudd majd adni a szervezési és koordinációs feladatokat a tagozaton belül? 

Közeledve a jelölti évek végéhez nagyon jó, dinamikus szakaszra tekintek vissza, rengeteg emlékkel. Sikerként gondolok az elmúlt időszakra, mert fellendítettük a Tagozat életét. Megismertek minket, a Tagozat népszerű lett, mind a belső, mind a külső kommunikációnk akadálymentessé vált. Nagyjából egy éve foglalkoztat, hogyan kéne ezt a brandet átadni és reményeim szerint lesznek olyanok, akik legalább ilyen aktivitással, vagy még lelkesebben szeretnének részt venni az ÜJT tevékenységében. Annak is örülnék, ha a következő csapat új ötletekkel állna elő és ezzel még színesebbé tenné a Tagozat életét.

csontos laura
Dr. Csontos Laura

2. Mind a Facebook, mind az Instagram felületeitek nagyon aktívak voltak az elmúlt években, s ennek biztos köze van hozzá, hogy az elnökség Y generációs fiatal. Jól látom, hogy a vezetésetek alatt kezdett összehangoltabban kommunikálni az ÜJT? 

Igen, ezt jól látod. Nem titkolt célunk volt a kommunikációs felzárkózás, hiszen régi eszközökkel nem lehet az Y generációt elérni, amely nálunk jóval nagyobb, jelentősebb szervezeteknek is kihívást jelent. Ezt a korosztályt már nem lehet elavult honlappal, követhetetlen, hosszú leírásokkal megcélozni. Rövid, lényegretörő, postokra van szükség, a megfelelő felületeken, amelyeknek képesnek kell lenniük a másodperc töredéke alatt felkelteni az olvasó figyelmét, máskülönben görgetnek is tovább. Nekünk nem volt különösebben felépített stratégiánk, csupán ledöntöttük azokat a falakat, amelyek korábban – véleményem szerint – döcögőssé tették a közvetlen kommunikációt a szervezet és a tagok között. Meg volt az akarat arra, hogy elérjük a tagokat és ennek érdekében mertünk nyitni.

3. Mik voltak szerinted a legfontosabb eredmények?

Talán a jelöltek magas számú elérését emelném ki. A járványhelyzet sajnos megakasztotta az előző évek felfelé ívelését, azonban pozitívumot is hozott az ÜJT életébe, ugyanis előtérbe került az érdekképviselet. Az ÜJT lassan 16 éves történetében nem volt még példa ilyen rendkívüli helyzetre, amely új, szokatlan szituációkat teremtett az Elnökség számára és többször azonnali fellépést igényelt. A Pesti Ügyvéd több ízben és legutóbb 2021. februárjában megjelenő Ügyvédek Lapja is készített interjút részben az eredményeink bemutatásáról, így azokat részletesen nem ismételném meg.

4. 2020 nehéz év volt. Különösen ott, ahol a szolgáltatás személyes érintkezést kíván. A Ti munkátokat mennyiben érintette a járvány?

A járványhelyzet kirobbanásakor nagy volt a bizonytalanság. A bíróságok bezártak, azok az ügyek, amelyek a törvény erejénél fogva (pl. kényszerintézkedések) nem voltak határidőhöz kötve, félbemaradtak, számos kollégánk – így mi is – otthonról folytattuk a tevékenységünket, az ügyfelek pedig kevésbé jelentkeztek. A kezdeti bizonytalanságot hamarosan felváltotta az alkalmazkodás, minden oldalról. Az ügyfelek újra felvették a kapcsolatot velünk, a tavasz végi nyitást követően pedig a bíróságok, hivatalok is a korábbi rendnek megfelelően működtek. Lépésről-lépésre mindannyian visszatértünk a megszokott kerékvágásba, így véleményem szerint a mi munkánkban volt egy rövid kilengés, amely relatíve gyorsan helyreállt. A második hullámban már nem került sor lezárásokra és home office-ba se vonultunk. Az ügyintézés (pl. földhivatal) jelenleg alapvetően körülményesebb, amelyhez folyamatosan alkalmazkodunk.

5. Az új Pesti Ügyvédben arról írsz, hogy muszáj tartani a lépést az állandó változásokkal. Ezalatt a “változás” alatt a technikai változásokat, digitalizációt érted vagy valami egészen mást?

A változás sokoldalú és állandó, mindig is jelen volt. Az állandó változáshoz természetesen a technikai változás, digitalizáció is hozzátartozik, ami szintén nem ma kezdődött. A járványhelyzet előtt is dinamikus volt a technika fejlődése, ami megkívánta a megfelelő alkalmazkodást. Azonban a járványhelyzet beköszöntével véleményem szerint nem kifejezetten technikai változások, újítások következtek be; inkább úgy látom, hogy a már korábban is rendelkezésre álló eszközök iránt tömegesen megnőtt az igény, amely vonzata az, hogy ezeket a technikai megoldásokat tovább fejlesztik, alkalmazkodva ezzel a kor elvárásaihoz. Ami novum az – az igények rendkívül gyors és hirtelen változása, amely korábban egy relatíve lassú, jobban követhető folyamat volt. 

6. Ha jóslatokba kéne bocsátkozni szerinted a következő években, évtizedekben szűkülni fog a praktizáló ügyvédek száma. Mi ennek az oka?

Ha csak statisztikára hagyatkozunk, az ÜJT alapításakor, 2005-ben kb. 2000 ügyvédjelölt volt Budapesti Ügyvédi Kamarába bejegyezve, 2020-ra ez a szám nagyjából 1500-ra csökkent, tehát durván 25 %-al kevesebb az ügyvédnek készülők száma. Ennek számos oka lehet. Például sokan jogi előadóként, majd később jogtanácsosként helyezkednek el, számos multinacionális vállalat kínál olyan álláslehetőségeket, amelyek egy más típusú karrier lehetőséget biztosítanak, mint a klasszikus ügyvédkedés. Ide sorolható a piac átalakulása és változása is, illetve az olykor relatíve bizonytalan jövőkép is.

7. A Legisly-vel egy olyan platformot hoztunk létre, melynek a célja, hogy ezt a széles szolgáltatási terület digitalizálja – persze nem feltétlenül mindenhol, hiszen példának okáért a büntetőjog “high touch” szolgáltatást igényel. Hogy látod, be fog következni ez a változás? Ha igen, mikor és mennyiben?

A Legisly alapítói régi jó ismerőseim, barátaim az ELTE ÁJK-ról, akik a jogi szolgáltatásokat illetően közelebb kívánnak kerülni korunk felgyorsult igényeihez. A kérdésre válaszolva, elméletben abszolút igen és jónak tartom az ötletet. Azonban az elméletet nem lehet a gyakorlat nélkül értelmezni, ahogy ezt jól a fejünkbe vésték az egyetemi évek alatt. Azt a gyakorlat fogja megmutatni, hogy valójában mire van igény ezen a területen és mi az, amit digitalizálni lehet és kell. Ennek a lekövetéséhez viszont most kell elkezdeni dolgozni, ugyanis aki lemarad az kimarad! Ahogy fentebb is fogalmaztam a változás állandó és folyamatos, jelenleg rendkívül gyors, ezért azt gondolom, hogy tartani kell a lépést, amihez a Legisly egy abszolút jó kiindulási pontot nyújt és megfelelő management mellett további lendületet adhat a jogi szektor eddigi digitális fejlődésének. 

8. Az Uber, a Wolt, az Airbnbn tulajdonképpen létező szolgáltatásokat szabtak 21. századi igényekre és mi úgy látjuk, hogy ez a változás egy olyan klasszikus területen is be fog következni, mint amilyen a jog. De hogy látjátok ezt Ti, pályakezdő ügyvédek, ettől félni kell vagy inkább alkalmazkodni kell a fejlődő környezethez? 

Alkalmazkodni kell! Az ügyvédi pályán sem lehet a piac igényeit, változásait figyelmen kívül hagyni. Az Uber, Wolt, Airbnb és még számos hasonló jellegű vállalkozás alternatívát nyújtott a korábban megszokott gyakorlathoz képest, de egyik sem szorította ki a piacról a hagyományosabb megoldásokat, csupán kiszélesítette a lehetőségeket. Ezzel nyilvánvalóan széles réteget tudott ügyfelévé tenni. Az új szereplőktől, megoldásoktól, ötletektől nem félni kell, hanem alkalmazni a megfelelő célközönség felé.

9. Az orvosok már régóta online térben is praktizálnak. El tudod képzelni, hogy az ügyvédek is egyszer bárhonnan és bármikor munkát végezhessenek? 

Véleményem szerint ez eddig sem volt kérdés. Tudok olyan ügyvédről, aki már évek óta áttette a működését teljesen online, papírmentes üzemmódra, leszámítva a kötelező jelenlétet és papír alapú iratokat. Amióta a megfelelő technikai eszközök rendelkezésre állnak, van lehetőség online vagy telefonos jogi tanácsadásra, megbeszélésre, amellyel – igaz elenyésző számban – élnek is az ügyfelek. Számos ügyvéd tölt fel videókat, cikkeket, színes postokat, indít blogot. Az ügyvédeknek az ügyek jelentős részében kötelező az e-kapcsolattartás, továbbá több platform évek óta elektronikusan működik. Gondoljunk csak a cégkapura, Takarnetre, ÁNYK-ra, e-szignóra, e-cégeljárásra, a börtönben való skype lehetőségre, távmeghallgatásra, e-papírra, a MÜK ügyvédkeresőjére, a Jogkódexre és még hosszan folytathatnám ezt a felsorolást. Tehát nem újszerű megközelítés az ügyvédi hivatásrend online átállása. Azokban az ügyekben, amelyekben már a megfelelő technikai háttér rendelkezésre áll, eddig is volt lehetőség arra, hogy az ügyvéd bárhonnan és bármikor munkát végezzen, amellyel szerintem – például betegség, külföldi tartózkodás, gyerekvállalás, home office stb. – esetén éltek is. A kérdés inkább úgy lenne helyes, hogy az online térben történő praktizálást hogyan tudnánk tovább akadály mentesíteni, ha úgy tetszik egyszerűsíteni és gyorsítani. Azt most is megjegyezném, hogy az ügyvédi munka jellegéből fakadóan – hasonlóan az orvosi tevékenységhez – a mai tudásunkkal még nem lehet „online műteni”, ezért a digitalizáció nyilvánvalóan csak azokra a területekre korlátozódik, amelyek nem igényelnek személyes jelenlétet. 

10. A Legisly-vel nem titkolt célunk, hogy ennek a változásnak az alapjait tegyük le és gyorsabb, kényelmesebb és bárhonnan, bárki számára elérhető jogi szolgáltatást nyújthassunk, aminek az eredményeképpen megjelenik a jogi szolgáltatás terméke a vásárlói kosárban, s ez ugyanakkor a fogyasztói kör bővülését is eredményezheti. Mi a véleményed erről?

A Legisly új lendületet adhat a jog hazai, technológiai fejlődésének. Nagyon tetszik a felfrissítő designjuk mind az online, mind az offline világban, amely már önmagában hidat képez az ügyvédek és ügyfelek között. Biztosan lesz olyan fogyasztói kör, aki ezt a szolgáltatást fogja választani, így egyfajta bővülést is eredményezhet. El kell indulni ezen az úton és ki kell tapasztalni a cél megvalósításához szükséges know-how-t, amihez a Legisly letette az alapjait.

11. Szerinted mit várnak a fogyasztók (ügyfelek) egy 21. századi ügyvédtől?

Arról tudok nyilatkozni, hogy én mit várnék egy ügyvédtől, ha ügyfél lennék. Határozottságot, szaktudást, precizitást, ápolt és igényes megjelenést, átlátható árazást, jó kommunikációs képességet, naprakészséget, elérhetőséget, jelenlétet, kiszámíthatóságot. A megjelenéshez, eléréshez hozzátartozik egy modern honlap, online jelenlét, átgondolt marketing és hagyományosan egy iroda is. Az ügyfelek sokfélék, mindenki megtalálja a maga ügyvédjét. 

12. Mit üzensz a jövő joghallgatóinak és ügyvédjelöltjeinek?

Az eddigi rövid pályafutásom során azt tanultam meg, hogy nem szabad félni a saját intuícióinktól, gondolatainktól és ötleteinktől, illetve nem számít a környezetünk ez irányú megítélése. Ha kérdésem van, felteszem, ha nem értek valamit, megkérdezem. Nem szégyen, ha nem tudja valaki kívülről a Ptk.-t! Az új ötletek visznek előre, amelyek megvalósításába céltudatosan bele kell merni kezdeni.

Csontos Laurával Keczán Pál beszélgetett. Amennyiben tetszett az interjú, IDE kattintva találhatsz még hasonlókat.

A szerzőről