Select your region:

A lényeg, hogy elejétől a végéig online ott legyünk egy ingatlan adásvétele során – interjú Potoczki Dáviddal, a Livlia egyik alapítójával

2022 nyarán az ingatlanpiac digitalizációján dolgozó Livlia csapata szoros együttműködést kötött a Legisly-vel. A cél egy olyan end-to-end szolgáltatás volt, mely az ügyfeleknek a kiválasztott ingatlan adásvétele után is lehetővé teszi a digitális megoldásokat, így a teljes ügyvédi munkavégzés ideje alatt egyáltalán nem szükséges utazni, szabadnapot kivenni, találkozni. De ez még nem minden: a hamarosan elinduló Legisly Finance már saját hitel és biztosítási specialistákkal kiegészülve kínálja a szektor teljes kínálatát az ügyfeleknek, s ez már csak a pont lesz az i-re, mikor a kettejük együttműködése során az energetikai tanúsítványt is egy kattintásra lehet betenni a kosárba. Keczán Pali Potoczki Dáviddal beszélgetett.

A Livlia ugyanúgy tekint az ingatlanpiacra, mint a Legisly a jogi szolgáltatásokra: a digitalizáció igényével. De hogy jött az ötlet, hogy jöttetek létre?


A Livlia 2017-es alapítású múltra tekint vissza, viszont maga a koncepció már korábban körvonalazódott. Akkoriban a hazai online ingatlanpiac rendkívül elavult technológiákon alapult Nyugat-Európához, illetve az Észak-Amerikai szereplőkhöz képest. Az Airbnb, Zillow, Trulia portálok folyamatos követéséből, valamint a hazai ingatlankeresési folyamatra közvetlen, vagy közvetett hatást gyakorló publikusan elérhető adatok összegyűjtéséből és rendszerezett megjelenítéséből és mindezt modern technológiával karöltve, az ügyfélélménnyel párosítva lett kész az MVP. A szemünk előtt az lebegett, hogy az online ingatlankeresés ne egy szükséges rossz legyen, hanem élmény.
2017-ben eljutottunk odáig, hogy a Livlia piacra vezette első hazai ingatlanpiaci szolgáltatását, mely egy új generációs ingatlanportálban öltött testet, ahol az érdeklődők, illetve vevők álltak fókuszban. Ennek eredményeképpen az ingatlanportálok funkcionalitásának terén a régió egyik leginnovatívabb ingatlanportálját sikerült  piacra vezetni, felkavarva ezzel a hazai online ingatlanpiaci „állóvizet”. 
Cél a kezdeteknél is az volt, hogy az ingatlanértékesítési folyamatláncot a lehető legmagasabb fokon digitalizáljuk és automatizáljuk mind eladói, mind vevői oldalon egyaránt. UI&UX oldalon pedig hasonló ügyfélélmény kialakítása volt a cél mint amit a korábban említett Airbnb nyújtott, illetve jelenleg is nyújt.

Ha jól sejtjük, Ti is egy baráti társaságból kialakult cég vagytok. Hol ismerkedtetek meg?


Pontosan, ezt jól sejtitek, így is van.   Az alapítók nagyrésze egyetemen kialakult barátságokon alapszik, illetve más baráti körökből. Fontos hozzátenni, hogy a Livliát megelőzően az alapítói csapat már több projekten dolgozott együtt, néhány startup létrehozásával.

Egy igen széles és nagymúltú piacról beszélünk, mégis a digitalizációjában élen jártok. Mik az európai és a hazai trendek?


A Livlia kezdeti éveiben az ingatlanportál, valamint a nagy vállalati szoftveres szolgáltatásai viszonyítási pontjai lettek a hazai online ingatlanpiac fejlődésének. Mindezek a nemzetközi trendekkel és a piaci igényekkel harmóniában vezettek bennünket arra, hogy a Nyugat-Európában ismert, de itthon, illetve a CEE régióban még nem elterjedt eladó fókuszú, hibrid ingatlanközvetítői modell megtervezésébe, fejlesztésébe és piaci beveztésébe vágjunk, mely 2020 novemberében debütált a hazai ingatlanpiacon.

Élmény feladni nálatok hirdetést: nem lehet benne elveszni, videók és néhány mondatos szövegdobozok segítenek. Észre sem vettem és már kész is volt, jött az automata szerződés, szóval tényleg jó. Mennyi munka van a fejlesztésben?


Először is köszönöm az egész csapat nevében (ezeket mindig öröm hallani, a testimonialt fel is használnánk a Livlia landing oldalán…:) Rengeteg munka van a fejlesztésben, nem tudnám most számszerűsíteni, azzal kiegészítve, hogy ez nem egy egyszeri fejlesztés, hanem folyamatos ráncfelvarrást, karbantartást, újítást, vagy akár teljes megújulást igényel. 
A csapat kezdetek óta 2-3 fejlesztővel dolgozik, akik egyébként alapítók is, ebből kifolyólag temésztesen több sapkát viselve proaktívan fejlesztünk.

In-house csináltok mindent? Hány fős a csapat?

Igyekszünk mindent kézben tartani, házon belül ahhoz, hogy az adott folyamatok változtatásának esetén minél gyorsabban tudjunk reagálni, tervezni, implementálni. Azonban természtesen vannak olyan folyamatok, részfolyamatok, ahol jelenleg elengedhetetlen számunkra az adott tevékenység kiszervezése, ilyen például a marketing: természetesen van házon belül marketing erőforrás, de együttműködünk egy agencyvel. A másik ilyen példa a call center: in house is fenntartunk erre dedikált csapatot, ellenben megbízunk külső céget is. A csapat jelenleg 18 főből áll.

A megállapodásunk óta éjt nappallá téve fejlesztünk és az a cél, hogy hamarosan a nálatok értékesített ingatlanokhoz end-to-end jelleggel egy kattintásra bevonjuk az ügyvédi szolgáltatást, majd a Legisly Finance révén a hitelt, a biztosításokat és az energetikai tanúsítványt. Mindezt ráadásul igen jó feltételek mellett. Miért jó a Livlia számára egy olyan partner, mint a Legisly?


Ismét vissza kell nyúlnom a múltba ahhoz, hogy teljes képet kapjatok. Az end-to-end szolgáltatásokban rejlő hatalmas potenciált már korábban felfedezetük, azonban nehéz megtalálni az olyan céget, vagy inkább csapatot, akik a kiváló szakértelem mellett hasonló módon állnak akár egy adott problémához, vagy akár teljes együttműködéshez. Továbbá, fontos megjegyezni az ügyfélélményt, a Legisly képes arra, hogy a Livliához becsatornázott ügyfél legalább ugyanazt a színvonalt kapja, és szinte semmi váltás ne legyen érzékelhető. A terveitek, miszerint a Legisly képes lesz a platformon keresztül nemcsak biztosításokat, de a teljes hitelpiacot bemutatni saját független specialistákon keresztül, tökéletesen egybevágnak a mi utunkkal. A Legisly Finance a Livlia vásárlói számára is gyakorlatilag bármikor és bárhonnan nyújt hiteltanácsadást a kiválasztott ingatlan vonatkozásában, mielőtt a Legisly együttműködő ingatlanjogászai elkészítik a szerződést. El sem tudom képzelni, mennyi felesleges utazást és költséget takarítunk így meg, nem beszélve arról, hogy a kialakított árazás az egyik legjobb lehet a piacon.

Miben látjátok a közös piaci előnyt?

Két külön piaci kategóriába sorolandó pioneer cégről beszélünk, de mégis a vízió, a mindset és megoldásorientáltság azonos, és úgy vélem ez a digitalizáció sajátosságából eredő előnyök mellett kulcsfontosságú előny az együttműködést illetően.

Termékközpontú gondolkodással haladunk és nem a szolgáltatás maga, hanem a termék a lényeg. Mint ilyen az ingatlan adásvételek mellett teljes termékkínálatot is fejlesztünk – erről majd később. Te hogy látod, mi az általános ügyféligény?

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján általános ügyféligénynek tekinthető a letisztultság, a transzparencia, az egyszerűség (a szó abszolút pozitív értelmében), a megbízhatóság és gyorsaság. Mivel a személyes interakciókat minimalizáltuk az ügyfelekkel, ezért az előző mondatban felsoroltakat a Livlia platformnak, illetve a Livlia értékesítőinek kell képviselnie, ami nagyon hatékonyan működik. Mindezt az ügyfeleink értékelései is tükröznek.

Nekünk megvan az elkövetkezendő 3 és 5 éves tervünk, bízunk benne, hogy sok szinten együtt fogunk tudni működni!:)


Így van ez a Livliánál is, melybe beletartozik a külföldi expanzió is főleg a CEE régióban. A hazai együttműködést követően, nyitottak vagyunk veletek kooperációra a külföldi terjeszkedést illetően, mellyel további számos előnyre tudunk szert tenni.

Köszönöm és sok sikert kívánok magunknak! 

Köszönöm Pali a lehetőséget és szintúgy kívánom!

Potoczki Dávid, a Livlia egyik alapítója és B2B értékesítési vezetője

A szerzőről