Select your region:

Jogklinika gyakori kérdések

Magyarország és az Európai Unió védelemben részesíti azokat, akik az ukrán-orosz konfliktus miatt otthonukat elhagyni kényszerülnek.

Hogyan segít a magyar állam, ha a háború elől menekülsz?

Amennyiben valaki az ukrán-orosz háború elől menekül, úgy menedékes státuszra jogosult. A menedékes státusz Magyarországon ideiglenes védelmet jelent. 

A védelem azokra terjed ki, akik

a) az Ukrajnában 2022. február 24-ét megelőzően tartózkodó ukrán állampolgár,

b) hontalan személyek vagy nem ukrán harmadik országbeli állampolgárok, akik 2022. február 24-ét megelőzően nemzetközi védelemben vagy azzal egyenértékű nemzeti védelemben részesült Ukrajnában,

c) a fentiek családtagjai (akkor is ha nem ukrán állampolgárok).

Mire vagy jogosult, ha Magyarországra menekülsz?

Ha ukrán állampolgár vagy és Ukrajnából Magyarországra menekülsz

és rendelkezel biometrikus útlevéllel, akkor vízummentesen 90 napig szabadon tartózkodhatsz és mozoghatsz Magyarország és az Európai Unió területén. Amennyiben nem rendelkezel biometrikus útlevéllel, úgy Magyarországról nem mehetsz tovább más Európai Uniós országba. Amennyiben szeretnél védelmet, ellátást, szállást kérni a háborús helyzetre való tekintettel, úgy a fent említett menedékes státuszt kell kérned, melyről módjáról itt részletesen olvashatsz.

Ha ukrán-magyar állampolgár vagy és Ukrajnából Magyarországra menekülsz

akkor nem kaphatsz menedékes státuszt, hiszen ez fogalmilag (és jogilag) kizárt. Azonban a helyzetre való tekintettel a magyar állam erejéhez  képest azonos szolgáltatásokat biztosít az ilyen honfitársaink számára is.

Ha nem vagy ukrán állampolgár és Ukrajnából Magyarországra menekülsz,

akkor március 8. napjától eltérő szabályok vonatkoznak rád. Amennyiben például Ukrajnában tanultál (erről később részletesen írunk) vagy dolgoztál, de nem vagy állampolgár vagy az ukrán állam nem részesített különleges védelemben, úgy nem kaphatsz menedékes státuszt Magyarországon. Ez alól kivétel lehet, ha ukrán állampolgár családtagja vagy.

Amennyiben a származási országába történő visszatérésed megoldott, ezt jelezned kell a hatóságoknak (rendőrség, Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság) és olyan dokumentumot fogsz kapni, mely a kiutazásig lehetővé teszi a magyarországi tartózkodásod. Ez azok számára lehet megoldás, akik előreláthatóan 1-2 héten belül el tudják hagyni Magyarországot.

Amennyiben valaki nem tudja Magyarországot elhagyni, szintén van lehetősége menedékeskénti elismerését kérni. 

Fontos: A jogszerű ukrajnai tartózkodásra jogosító okmányokat minden esetben be kell tudni mutatni.

Ha nem vagy ukrán állampolgár és Ukrajnában is jogszerűtlenül tartózkodtál

Amennyiben magyarországi tartózkodásra nem vagy jogosult és nem tudod igazolni, hogy Ukrajnában jogszerűen tartózkodtál, úgy Magyarország területét minél hamarabb el kell hagynod. Az erre irányuló idegenrendészeti eljárást a Főigazgatóság haladéktalanul megindítja, így segítve a mihamarabbi visszatérést hazádba.

Ha nem vagy ukrán állampolgár és Ukrajnában tanultál

Ezzel kapcsolatban hivatalos információt az egyes egyetemek tudnak közölni, de informális információink alapján a magyar egyetemek nyitottak arra, hogy vendéghallgatói vagy egyéb státuszba helyezzenek téged. Ezzel akár folytathatod tanulmányaidat vagy alapot adhat az országban való tartózkodásra is. Ha Magyarországon szeretnél tanulni, akkor keress minket, segítünk.

Hogyan kaphat valaki menedékes státuszt?

A menedékes státusz elismeréséért folyamodni kell, az nem automatikusan kerül megadásra és ennek módja a kérelembenyújtása. Felhívjuk a figyelmed, hogy ukrán állampolgárként a menedékes státusz csak akkor kérelmezhető, amennyiben február 24-ét megelőzően Ukrajnában tartózkodtál. A kérelmet személyesen kell benyújtani valamely gyűjtőponton. A gyűjtőpontok a nap 24 órájában nyitva vannak és az alábbi címeken érhetők el:

Vásárosnamény – Munkácsi út 2. (Művelődési ház)

Tarpa – Kossuth út 19. (Művelődési ház)

Aranyosapáti – Petőfi út 6. (Tornaterem)

Fehérgyarmat – Iskola köz 2. (Sportcsarnok)

Mándok – Szent István tér (Iskola)

Az eljárás során jellemzően hivatalos okmányokkal (pl.: útlevél, anyakönyvi kivonat, személyi igazolvány) kell igazolni az ukrán állampolgárságot és valamennyi közölni kívánt információt. 

Vannak-e kizáró okok?

Igen, természetesen a magyar állam bizonyos esetben kizárja a menedékes státusz megadását. Ezek jellemzően nemzetbiztonsági okok, illetve korábbi bűncselekmények elkövetésére vezethetők vissza.

Mire jogosult egy menedékes?

A menedékes jogosult étkezésre, támogatásra, orvosi ellátásra és szállásra is. Emellett a menedékes személyazonosságot igazoló okmányt kaphat, valamint gyermekének oktatás is jár. Amennyiben van hol laknod, ezt jelezned kell az eljárás során.

Mit kell tudni a Magyarországon történő munkavállalásról?

A magyar állam eltökélt abban, hogy munkát adjon a bajban lévők számára is. Amennyiben menedékes vagy, úgy bizonyos munkakörökben engedély nélkül dolgozhatsz, illetve akár közmunkás és közfoglalkoztatott is lehetsz. Amennyiben szeretnél Magyarországon munkát vállalni, kérj segítséget Jogklinikánkon.

A kettős állampolgárok esetében természetesen semmilyen esetben sem kell munkavállalási engedély, viszont bejelentett lakcímmel ilyenkor is rendelkezni kell.

Meddig tart a menedékes státusz?

A státusz addig tart, amíg a háborús konfliktus fennáll.

Hol segítenek a szállással és ellátással kapcsolatban?

Magyarországra érkezvén valamennyi határállomás közelében találhatók infopontok és segélyszervezetek, akik helyben segítenek.

Emellett akinek szállásra, élelmiszerre, gyógyszerre, vagy más ellátásra lenne szüksége, többek között az alábbi linken található segélyszervezetek bármelyikéhez fordulhat:

https://www.segelyszervezet.hu

https://www.maltai.hu/

https://voroskereszt.hu/

https://jobbadni.hu/segitseget-kerek/altalanos-tajekoztato

Utazással kapcsolatos információk

A Magyar Államvasutak a bajban lévők számára ingyenes jegyet biztosít, amennyiben vonattal szeretnének közlekedni. Ezt szolidaritási jegy igénybe vételével tehetik meg.

 

A szolidaritási jeggyel kapcsolatos tudnivalók

Ingyenes szolidaritási jeggyel utazhat Magyarországon a MÁV-START és a GYSEV vonatain:

  1. az Ukrajna területéről érkezett ukrán állampolgár (személyazonosításra alkalmas okmánnyal),
  2. az Ukrajnában jogszerűen tartózkodó harmadik országbeli állampolgár (Igazolással),
  3. az Ukrajna területéről érkező menekült vagy oltalmazott elismerést kérő vagy menekültként/oltalmazottként/menedékesként már elismert személy, 
  4. minden, menekültként vagy oltalmazottként elismerést kérő vagy már elismert személy (érkező országtól függetlenül),
  5. illetve a velük utazó gyermekek személyi okmányok nélkül is.
     

– Az ingyenes szolidaritási jegyet utazás előtt, a pénztárban kell megváltani, automatában, interneten ez a jegy nem kapható. Ha a felszállási állomáson nincs pénztár, akkor a     vonaton a jegyvizsgálónál is meg lehet venni.

– A szolidaritási jegy magyarországi belföldi forgalomban használható a rajta lévő útvonalon és érvényességi időn belül.

– Egy szolidaritási jeggyel csak egy utas utazhat, és életkortól függetlenül minden utas számára meg kell váltani.

– A szolidaritási jegy 2. osztályon érvényes. A Záhonyból induló InterCity vonatokon a kijelölt kocsiban nem kell hozzá helyjegyet vásárolni, más InterCity és expresszvonatokon azonban a helyjegy váltása kötelező. 

– A vonaton a jegyvizsgáló kérésére a szolidaritási jegyet és a személyazonosításra alkalmas okmányt együtt kell felmutatni.

– Azok az ukrán állampolgárok és az Ukrajnában korábban jogszerűen tartózkodó személyek, akik a magyar hatóságtól Igazolást kaptak arról, hogy menedékesek vagy   menekültként elismerésüket kérelmezték, menetjegy megváltása nélkül utazhatnak abban az időpontban és azon a viszonylaton, ami az Igazoláson szerepel. Ha gyors- vagy   InterCity vonatot kívánnak Igazolással igénybe venni, utazás előtt érdeklődjenek a pénztárban a szükséges felár megvásárlásával kapcsolatban. Aki Igazolással rendelkezik, de a Szolidaritási jegy váltásáról szóló fenti feltételeknek is megfelel, az választhat, melyik utazási kedvezményt veszi igénybe.

Ingyenes utazás Budapesten, a BKV járatain

Budapesten a bajban levők ingyenesen utazhatnak. Ehhez azonban fel kell mutatni útlevelüket, személyi okmányaikat, illetve kérés esetén akár az menedékes státuszkérelemről történő visszaigazolást.

A fenti információk 2022. március 10-én hatályosak.

Amennyiben a kérelem benyújtásával kapcsolatban vagy egyébként segítségre lenne szükséged, úgy keresd kollégáinkat az ingyenesen elérhető Jogklinikánkon.