Select your region:

Mit értünk késedelmi kötbér és késedelmi kamat alatt? Mit jelent a kártérítés és a kártalanítás?

Sokszor hallottad már a kötbér és a kamat vagy a késedelem kifejezéseket. Mégsem biztos, hogy tudod mit jelentenek pontosan. Igaz? Mi rendbe tesszük ezeket a kifejezéseket. A késedelmi kötbér és késedelmi kamat mellett a kártérítés és kártalanítás fogalmait is tisztázzuk.

Kártérítés, kártalanítás, késedelmi kötbér és késedelmi kamat

A szerződések teljesítése során sajnos igen gyakoriak a késedelmek, ezzel kapcsolatban előkerülnek az olyan fogalmak, mint a késedelmi kötbér, késedelmi kamat, kártérítés vagy akár a kártalanítás. Tegyünk rendet a fogalmak között! 

Késedelmi kötbér, késedelmi kamat, kártérítés és kártalanítás

 1. Mi az a késedelmi kötbér?

  Mint minden kötbér, a késedelmi kötbér is a szerződésben kikötött olyan összeg, ami szerződésszegés esetére jár. Ha késedelemről beszélünk, akkor a szerződésben megadott teljesítési határidő elmulasztása számít szerződésszegésnek, a késedelmi kötbért pedig ilyenkor általában nem egy összegben, hanem naponta számítja fel a másik fél. Azért érdemes késedelmi kötbért kikötnöd, mert ezzel tudod a munkálatok minél gyorsabb elvégzésére sarkallni a másik felet. Minél többet késlekedik, annál többet kell fizetnie.
 2. Akkor mi az a késedelmi kamat?

  Késedelmi kamat akkor jár, ha a másik fél pénzfizetéssel tartozik, vagyis ha az általad kiállított számla lejárt. A késedelmi kamat mértéke általában a jegybanki alapkamathoz igazodik, persze azt azért meghaladja, de valóságtól elrugaszkodott késedelmi kamatot nem lehet kikötni. 
 3. Mikor jár kártérítés?

  Alapvetően kétféle esetben merül fel kártérítési kötelezettség: szerződésen kívül, pl. ha balesetet okozol valakinek, vagy pedig szerződéses jogviszonyban, ha nem teljesíted a szerződéses kötelezettségedet és ezzel a másik félnek kárt okozol.  Tegyük fel, hogy a másik fél egy gyár, te pedig valamelyik alapanyag beszállítója vagy. Ha nem szállítod le időre az alkatrészt, leáll a gyártósor, és így nagy veszteség éri a gyárat a te hibádból, ezért kell kártérítést fizetned.
 4. Ha már fizettem kötbért, akkor már nem kell fizetnem kártérítést?

  A kötbér és a kártérítés egymástól viszonylag független tétel. Annyi a közös pont, hogy a már kifizetett kötbér beszámítható a kártérítés összegébe, tehát ha a késedelemmel mondjuk 1 millió Ft kárt okoztál, 4 nap késlekedés után pedig kifizeted a napi 100 ezer Ft, azaz összesen 400 ezer Ft késedelmi kötbért, akkor már csak 600 ezer Ft hajtható be rajtad kártérítés címen. Ha már többet kifizettél kötbérként, mint amennyi a tényleges kár, akkor pedig természetesen már le van tudva a kártérítés.
 5. Várjunk csak! Ezek szerint ha a késedelmemmel nem is okoztam kárt, akkor a késedelmi kötbér jogos egyáltalán?

  Igen, jogos! A szerződés aláírásakor vállaltad, hogy kötbér fizetsz abban az esetben, ha megszeged a szerződést. Éppen ezért a kötbért nagyon könnyű behajtani, csak a késedelmet kell bizonyítani, magát az okozott kárt nem. A kötbér célja, hogy legyen valami visszatartó erő, hogy a szerződő felek ne késlekedjenek, hanem teljesítsék amit vállaltak!
 6. Visszatérve a kártérítéshez: időnként a kártalanítás kifejezéssel találkozni, a kártérítés és kártalanítás szinonimák?

  Nem! A kártérítés a jogellenesen, tehát vagy törvénybe ütköző módon, vagy pedig szerződésszegéssel okozott kár megtérítése, ezzel szemben a kártalanítás a jogszerűen okozott kár megtérítését jelenti.
   
 7. Hogyan lehet jogszerűen kárt okozni valakinek?

  Jogos a kérdés, hiszen ha a szerződő felek betartják a jogszabályokat és a szerződést is, nemigen fognak kárt okozni. Van viszont egy szereplő, akire jellemző az ilyesmi, ez pedig az állam. Például közérdekből kisajátítás esetén nyilvánvaló, hogy az állam kárt okoz, amikor lebontja az építendő vasútvonal útjába eső házadat, mégsem jogellenes a kisajátítás, hiszen azt törvények teszik lehetővé. Ilyen esetben teljes, feltétlen és azonnali kártalanítás jár.

Amennyiben kérdésed merül fel, kérj INGYENES KONZULTÁCIÓT.

A Polgári Törvénykönyvet ITT éred el.

késedelmi kötbér
Késedelmi kötbér és késedelmi kamat

A szerzőről