Select your region:

Online cégalapítás a Legisly platformjának segítségével

Megszületett az üzleti ötlet, és kialakultak tulajdonosi részesedések valamint tudjátok, hogy ki és mit fog csinálni a cégben? Szeretnétek az adminisztráción gyorsan túllendülni és megkezdeni a céges működést? 

Ebben a cikkben egy kicsit bővebben összefoglaljuk, hogy hogyan is néz ki egy gyors, online cégalapítás és mire érdemes odafigyelni. Végigmegyünk az alapokon. Mindent érdemes elolvasni, hogy felelős döntést tudj hozni a cégalapítás során.

Amennyiben kérdésed merülne fel az online cégalapítással kapcsolatban, úgy a Legisly platformján elérhető ügyvéd szívesen áll rendelkezésedre egy INGYENES 15 perces konzultációra. Ehhez kattints ide.

A cégalapításkor számos dolgot kell eldöntenetek, elsők között azt, hogy a vállalkozást milyen cégformával és milyen mögöttes felelősséggel kívánjátok létrehozni. Egy betéti társaságban például a társaság beltagja teljes vagyonával, korlátlanul felel a cég tartozásaiért, míg egy korlátolt felelősségű társaságnál főszabály szerint csak a törzsbetét erejéig felel a tag. Jóllehet egy betéti társaság alapításához nem is kell feltétlenül 3.000.000 forint törzstőke, mint mondjuk egy kft. esetében. A cégformákról bővebben ide kattintva kaphatsz információt.

A mai cikkben a leggyakoribb társasági forma alapításával foglalkozunk, a kft. alapításával és azon belül is kft. alapítás egyszerűsített formájával. Mielőtt a lényegre rátérnénk átveszünk három (3) alapkérdést, amit akár át is ugorhatsz. Az alapkérdéseket azoknak szánjuk, akik meg akarják érteni az egyszerűsített eljárás jelentését.

Miért lehet egyszerű és gyors az online cégalapítás?

Online cégalapítás

Kezdjük az alapokkal (1): Mit jelent az egyszerűsített cégbejegyzési eljárás?

A magyar jogban kétféle cégbejegyzési eljárás létezik, az általános eljárási szabályoknak megfelelő, amely akár 15 munkanapig vagy néha tovább is eltarthat, ezzel szemben a szabályszerű egyszerűsített cégbejegyzési kérelmet főszabály szerint a cégbíróság az adószám megállapítását követő munkanapon elbírálja. Egyszerűsített cégbejegyzési eljárást akkor lehet kérni ha a cég alapítása egy jogszabályban meghatározott szerződésminta igénybevételével történik és ez a szerződésminta a legtöbb cégalapításhoz megfelelő is szokott lenni. 

Még egy alapkérdés (2): Milyen cégeket lehet egyszerűsített eljárásban alapítani?

Jelenleg akár kkt, bt, kft, zrt. és egyéni cég is alapítható mintaszerződéssel. Fontos tudni azonban, hogy az ilyen mintákban érdemben semmi nem módosítható, a minta csak kitölthető akárcsak egy teszt. Hiszen amennyiben a mintában módosítás történik, úgy a cégbíróság az általános szabályok szerint fog eljárni és nem lehet a gyors bejegyzés előnyeit élvezni. 

Az utolsó alapkérdés (3): Miért lehet gyorsabb és olcsóbb az egyszerűsített eljárás?

Mivel a legtöbb cégalapításnál vannak sztenderd igények, így a jogalkotó célja az volt, hogy a cégbírók munkaterhét csökkentsék, illetve alacsonyabb szintekre is telepíthető legyen a kérelem elbírálása, akár fogalmazókra vagy bírósági ügyintézőkre is, hiszen a minták vizsgálata egyszerű feladatnak bizonyul. Az egyszerűsített cégeljárásban az érdemi felelősség egy része a jogi képviselőkön van, ezáltal a jogi képviselőnek kell előszűrnie számos kérdést, amely azonban egy mintás alapításnál lényegesen könnyebb feladat, mint egy bonyolult, egyedi létesítő okirat esetében.

…és akkor innen kezdődik a lényeg:

Mi kell ahhoz, hogy céget tudjál alapítani?

Természetesen a cégalapításhoz számos dokumentumra, így például személyi igazolványra (jogosítvány, útlevél), lakcímkártyára, adókártyára lesz szükséged, de egy mintás cégalapítás esetében a követelményeknek egyszerűen eleget tudsz tenni, vagy eleget tudtok tenni az alapítótársakkal. A részleteket az aktuális jogszabályoknak megfelelően a jogi képviselő fogja elmondani számodra az online cégalapítás során vagy még azt megelőzően. 

Miket dönts el feltétlenül mielőtt a jogi képviselőhöz, ügyvédhez fordulsz?

Mielőtt az ügyvédet megbíznád, hogy készítse elő a szükséges dokumentumokat a következő kérdéseket gondold át feltétlenül és ha többen alapítjátok a céget legalább a következőkben állapodjatok meg:

  • Milyen cégformában szeretnétek céget alapítani? Kft.? Bt.?
  • Mi legyen a cég neve? Itt sokmindenre kell majd figyelni, hiszen például korábban bejegyzett cégek vagy azokhoz hasonló nevet nem választhattok.
  • Ki vagy kik legyenek a cég vezető tisztségviselői azaz ügyvezetői? Az is lényeges, hogy a kiválasztott személy vagy személyek esetében van-e bármilyen kizáró ok. Ezt az ügyvéd segítségével később ellenőrizni is tudjátok.
  • Kik és milyen arányban lesznek a cég tulajdonosai, azaz tagjai? Milyen arányban részesednek a társasági profitból és milyen szavazati joggal bír egy-egy tulajdonos?
  • Hol lesz a cég székhelye? Akartok-e székhelyszolgáltatást igénybe venni?
  • Mi a cég főtevékenysége és tevékenységi körei (ezeket megtaláljátok a Legisly weboldalán található linken)
  • Mekkora lesz a jegyzett tőke, és hogyan történik majd a befizetés?
online cégalapítás
Online cégalapítás

Ha az előbb olvasottakat átgondoltátok akkor érdemes az ügyvédhez fordulni, aki természetesen segítséget nyújt az előbbiek eldöntésében is, amennyiben kérdések merülnének fel.

Az ügyvédhez fordulás a gyakorlatban megbízással jár, amelyet akár elektronikusan, akár személyesen meg lehet tenni. A Legisly platformján keresztül teljesen elektronikus módon érheted el az ügyvédet, aki a cégalapításban közreműködik, így a megbízási szerződés aláírásához sem kell megjelenned személyesen és nem kell semmit feleslegesen kinyomtatnod.

Az online cégalapítás

Sokan nem hiszik el, de ma már valóban megoldható hogy a cégalapításhoz ne kelljen utazni, parkolni, nyomtatni és személyesen találkozni a tagokkal vagy az ügyvéddel.

Pedig így van. A magyar jog és például a Legisly platformja ebben segítségedre lehet és akár még egy olyan elektronikus aláíráshoz is juthatsz, amivel minden szükséges dokumentumot aláírhatsz. Nem csak most az online cégalapításnál, hanem később is. Ha a Legisly platformját használod, akkor ennek az aláírásnak a megszerzése ingyenes. Onnantól kezdve pedig nincs szükséged nyomtatásra, utazásra, szkennelésre hanem egyszerűen elektronikusan aláírhatod a különböző dokumentumokat. Megéri tehát rászánnod magad egyszer arra, hogy megszerezd az elektronikus aláírást. Az online cégalapítás során pedig az ügyvéd videóazonosítás segítségével teljesíti a szükséges azonosítási kötelezettségét.

Ha megvannak a részletek, akkor hogyan is történik az online cégalapítás? 

Ha a Legisly platformján léptek kapcsolatba az ügyvéddel, akkor miután az eldöntendő kérdéseket végiggondoltátok, már csak ki kell tölteni a megküldött űrlapokat, majd meg kell bízni a választott ügyvédet a munka elvégzésére, és az ügyvéddel történő online konzultáción a felmerülő kérdéseket tisztázni szükséges. Ez egy egyszerű folyamat és mindenről tájékoztatást kaptok e-mailben, szükség esetén pedig akár beszélhettek is az ügyvéddel. Ha minden rendben van, akkor a folyamatnak ez a része nem tart tovább egy-két óránál. A cég alapítása a tagok azonosításával és egy online alakuló taggyűléssel vagy legfőbb szervi üléssel történik.

Ezt követően az ügyvéd elkészíti a szükséges dokumentumokat, amelyet megküld nektek elektronikus aláírásra, majd az elfogadást, aláírást követően benyújt a cégbíróságra.

Most már ismeritek a folyamatot, azonban felmerül még néhány fontos kérdés, amelyet kevés más helyen láttam felvetni.

Mire érdemes figyelni, amikor a társaság alapköveit fektetjük le, azaz megállapodunk létesítő okirat részleteiben?

Két látszólag apróságra szeretnénk felhívni a figyelmeteket, amikre mindenképp érdemes figyelni az alapítás során. Az egyik a pótbefizetés kérdése. A társaság létesítő okiratában már előre szabályozni kell, hogy a későbbiekben elő lehet-e írni pótbefizetési kötelezettséget. Amennyiben a tagok abban állapodnak meg, hogy pótbefizetés előírható, úgy egyes tagok később hátrányba kerülhetnek, amennyiben nem tudják vagy nem akarják a pótbefizetési kötelezettségüket teljesíteni. Ilyenkor akár akaratuk ellenére csökkenhet az üzleti részesedésük a társaságban. Ezért ezt a kérdést jól gondoljátok át.

A másik fontos kérdés pedig, hogy a társaságban való részesedés átruházható-e a tagokon kívüli személyre. Mindkét opció mellett és ellen is szólnak érvek, éppen ezért próbáljátok meg előre mérlegelni a lehetőségeket és annak megfelelően döntsetek.

Eltérhetnek-e egymástól az üzleti részesedés az osztalékosztás szabályai, illetve a szavazati arányok?

Természetesen igen. Elképzelhető, például ha hárman alapítotok egy céget, akkor az egyik tag rendelkezzen az osztalékjogosultság felével, de mondjuk egyenlő mértékben szavazzatok mindhárman a társaság taggyűlésén. 

Sokan felteszik nekünk a kérdést, hogy tényleg akár 1-2 nap alatt lehet céget alapítani?

Igen, amennyiben az egyszerűsített eljárás szabályai szerint, tehát a szerződésminta igénybevételével történik a cégalapítás, úgy igen. Amennyiben a lényegi kérdéseket gyorsan eldöntitek és hamar sor kerül az adatok szolgáltatására, az online cégalapításra, akkor a cégbíróság az adószám kiadását követő egy munkanapon belül főszabály szerint gondoskodik a kérelem elbírálásáról. Előfordult már olyan eset is, amikor a bejelentkezést követő munkanapon már “kész volt” a cég.

Mi történik, ha a cégalapításhoz szükséges dokumentumok aláírása megtörténik?

Ilyenkor az ügyvéd elektronikus eljárásban kezdeményezi a cég bejegyzését, majd a cégbíróság és a NAV közti kommunikáció eredményeként ideális esetben a cég megkapja az adószámát és a cégbíróság gondoskodik a cég bejegyzéséről. Természetesen elképzelhető, hogy a cégbejegyzési kérelem valamilyen oknál fogva elutasításra kerül. Ilyen esetben az ügyvéd jelzi ennek tényét és az esetleges további teendőket és lehetőségeket.

Honnan értesülhetsz róla, hogy a cégedet bejegyezték?

A cégbíróság nem közvetlenül az alapítót vagy a vezető tisztségviselőt/ügyvezetőt értesíti a bejegyzés tényéről, hanem a jogi képviselőt. Ezért praktikusan a jogi képviselő jelzi a tagok felé, amennyiben megtörtént a cég bejegyzése. Természetesen a bejegyzést követően még nem teljesül valamennyi törvényi kötelezettség, hiszen például a bejegyzést követően 8 napon belül bankszámlát kell nyitnia a cégnek. A további teendőkről a Legisly platformján keresztül elért ügyvéd a bejegyzést követően fog téged tájékoztatni.

online cégalapítás
Cégbejegyzés érintésmentesen, papír és nyomtató nélkül

További kérdésed van?

Természetesen egy bővebb összefoglalóban sem lehet mindent elmondani a gyors és egyszerű cégalapításról. Ha cégalapításon töröd a fejed, tedd fel ingyenesen a kérdéseidet egy szakértő ügyvédnek a Legisly platformján keresztül itt.

A cégalapítás szolgáltatást pedig itt éred el: https://legisly.com/termek/cegalapitas/

Olvasd el a cégformákról szóló cikkünket IDE kattintva.

A Cégtörvényt ITT éred el.

A szerzőről