Select your region:

Távmunka, home office, avagy az otthoni munkavégzés jogi szempontból

A távmunka és a home office szabályozása koronavírus-járványon innen és túl. A Legisly ezzel a cikkel rendet tesz a fejekben és megmagyarázza, hogy mi is a home office és a távmunka a jog szempontjából. Beszélünk a tabukról, a költségek megosztásáról, a munkáltatói ellenőrzési jogról és sokmindenről, ami az elmúlt évben napirendre került.

home office
Home office és távmunka


A home office aktualitása

A koronavírus-járvány kitörése óta látjuk, hogy egyre több helyen terjed el a home office, mint munkavégzési forma, miután a vírus arra kényszerítette a piac szereplőit, hogy egyes munkavállalók otthonról végezzék a munkájukat. És bár a home office fogalma a köznyelvben könnyen érthető, munkajogi szempontból azonban nem is olyan egyszerű milyen szabályok vonatkoznak rá. A teljesség igénye nélkül ebben a videóban az otthoni munkavégzés egyes szabályairól szeretnék ma beszélni nektek. Mindenek előtt fontos leszögezni, hogy eredetileg sem a munkajog, sem pedig a munkáltatók tömegei nem készültek fel arra, hogy a történelem ilyen helyzetbe fogja kényszeríteni világot. Míg korábban a munkáltatók általában bizalmatlankodva tekintettek az otthoni munkavégzésre, mára ez teljesen megváltozott. Számos munkáltató ugyanis gyakran a túlélés érdekében, kényszerűségből innovált és vezette be az otthoni munkavégzés lehetőségét munkavállalói számára.

Home office vagy távmunka?


A home office a jogban – Általában az otthoni munkavégzés fogalmát a távmunkával szokták azonosítani, azonban a távmunka korántsem egyenlő az otthoni munkavégzéssel. A távmunka ugyanis jellemzően adminisztrációs vagy call center jellegű feladatvégzést jelent és és már eredetileg is az volt a szándék, hogy a munkavállaló távolról végezze el a feladatait és jellemzően elektronikusan továbbítsa munkája eredményét. Ezzel szemben a hirtelen home officeba kényszerült munkavállalók esetében a munkaszerződés megkötésekor fel sem merült, hogy ne kéne bejárni. A távmunkában általában a munkavállaló nagyobb önállósággal végzi munkáját, valamint az általános munkajogi szabályok szerint távmunka esetén a munkáltató utasítási joga a feladatok kiadására terjed ki. Ez utóbbitól persze a szerződésben el lehet térni. A home office a távmunkával szemben eseti otthoni munkavégzést jelent. Abból kell tehát kiindulni, hogy a home office alapesetben mindössze a munkafeladatok teljesítési helyének rövidebb-hosszabb időre történő megváltoztatását jelenti. Az ilyen munkavégzés fogalmilag a munkaszerződéstől eltérő munkahelyen történő foglalkoztatás törvényi definíciónak feleltethető meg. Az otthoni munkavégzés munkáltató általi elrendelésére a Munka Törvénykönyve lehetőséget teremt, azonban szigorú korlátokat is szab. A törvény kimondja, hogy a munkáltató utasításba adhatja, hogy a munkavállaló évente legfeljebb 44 nap erejéig vagy 352 óráig a munkáját otthonról végezze. Ez a szabályozás alkalmas lehet arra, hogy mondjuk a munkáltató irodájának felújítása vagy az iroda elköltöztetésének idejére történő munkavégzést szabályozza, arra azonban alkalmatlan, hogy egy beláthatatlan pandémiás helyzetet rendezzen.

Most akkor csak 44 napig vagy 352 óráig lehet valaki home office-ban? Természetesen a válasz az, hogy nem. Ez a korlátozás kizárólag a munkáltató egyoldalú lehetőségeit jelöli, így a konszenzusos otthoni munkavégzés megoldása a felek előtt természetesen nyitva áll.

A home office munkáltatói ellenőrzése


Ha otthonról dolgozom, akkor hogyan ellenőrizhet a munkáltató? Mivel a home office célja nem a munkaszerződés szabályainak kijátszása, így természetesen a munkáltató ellenőrizheti a munkavégzést és bizonyos időtartamban a munkavállaló köteles rendelkezésre állni. Ennek megfelelően ugyanúgy elérhetőnek kell lennie például telefonon és el kell tudni számolni a munkaidejével, valamint a teljesítményével, mintha a munkahelyén volna. Természetesen ami egyúttal előny az könnyen hátránnyá is válhat, hiszen a munkavégzés látszólagos kötetlensége miatt gyakran tapasztalható, hogy a munkáltató akár késő este is keresi a munkavállalót vagy feladatot ad neki. A problémák elkerülése végett a home office szabályait és magát az ellenőrzés formáját érdemes rögzíteni.

A költségek megtérítésének kérdése – Amennyiben a munkát otthonról végzi valaki, úgy egyes otthoni költségei szükségszerűen megemelkedhetnek. Ezek egy része triviális, mint például a telefon vagy internet költsége, de akár a munkához szükséges különleges eszköz használatának költségei vagy nyomtatási költség is előfordulhat. A munkaviszonyra vonatkozó általános kötelezettségek alapján a munkáltató köteles a munkavállalónak azt a költségét megtéríteni, amely a munkaviszony teljesítésével indokoltan merült fel.

A koronavírus megy, a home office marad? Az elmúlt időszakban sokan rájöttek arra, hogy a home office nem is olyan rossz dolog. A munkavállalónak sokszor kényelmesebb és a munkáltatónak is megfelelő megoldás lehet. Az otthoni munkavégzés gyakran költségcsökkentő funkcióval is bír. A munkáltató akár kisebb irodát is bérelhet és olcsóbb irodai infrastruktúrára is berendezkedhet, amennyiben nem kell napi 8 óra kényelmet biztosítania egyes munkavállalók számára. Annak ellenére, hogy a munkáltató bizonyos esetekben kötelezhető egyes felmerülő költségek megtérítésére, még így is sokkal jobban jöhet ki a nap végén, ha a jelenléti munkavégzést rotációban vagy más, új elgondolás szerint rendezi az alkalmazottakkal. Számos multinacionális cég az előbbiekben elhangzottak szellemében már elkezdte tartósan átszervezni a foglalkoztatási rendszerét. Nagyon valószínű, hogy hosszabb távon egyes munkahelyeken megszűnik a heti 5 napos bejárás, amelyet a korszerű vállalatirányítási rendszerek és a technológiai fejlődés is elősegíthet.

Amennyiben kérdésed merül fel a témával kapcsolatban, KATTINTS IDE.

A Munka Törvénykönyvét ITT éred el.

home office és távmunka
A home office is ellenőrizhető a munkáltató által

A szerzőről