Select your region:

Több esetben érhette szexuális jellegű támadás a háború elől menekülő nőket

Legisly – Biztonsági Kisokos az Ukrajnából menekülők, különösképpen nők számára

Az ukrán háború alatt a Legisly csapata folyamatosan igyekszik feltérképezni a menekülőket érintő kérdéseket és problémákat és azokra segítséget vagy megoldást kínálni. Éppen emiatt már az első napokban megkezdtük a platformunk átalakítását, aminek eredményeként mára több, mint 170 önkéntes jogász és joghallgató azon dolgozik, hogy a hazánkba menekülők jogilag tájékoztatva lehessenek. 

Az elmúlt hetekben számos információ érkezett hozzánk, miszerint külföldi elkövetők a határ menti településeken várakozva menekülőknek ajánlják fel, hogy hazáig szállítják. Jelen cikkünkben emberkereskedelem és/vagy szexuális jellegű cselekmények megelőzésére szeretnék felhívni a menekülők figyelmét. Annak ellenére, hogy az állam, a hatóságok és a különböző segélyszervezetek kiváló munkát teljesítenek, a határokon és a szállásokkal kapcsolatban érdemes figyelemmel lenni. Mindezt nem elriasztásként írjuk, hanem megelőzésként, emiatt kérjük, hogy az alábbi tájékoztatónkat figyelmesen olvasd el és, ha úgy éreznéd segítségre van szükséged, keress minket bátran a www.legisly.com/jogklinika felületen keresztül, ahol ingyenesen és online nyújtunk jogklinika szolgáltatást, csak egy okostelefnra és internetre van szükséged. 

  • Ne ülj be bármilyen autóba a határon! A határokon megfelelően szervezett buszos transzfer történik. Gyanús/kétes alakok (elsődlegesen külföldi, azaz nem magyar rendszámú) autójába ne ülj be. Gyanú esetén kérd a határon lévő határőrök/rendőrök/segélyszervezetek segítségét
  • Figyelj a pénzedre! Amennyiben valaki taxisként komoly összegért kíván téged a határról elszállítani, mindenképpen légy körültekintő.
  • Ne fogadj el szállásajánlatot a határon, közvetlenül azután, miután beléptél! A határokon először segítőpontokra, infopontokra viszik a rászorulókat és ott különböző segélyszervezetek segítenek a szállásban és a továbbutazásban. Keresd a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetet vagy a Máltai Szeretetszolgálatot. 
  • Figyelj a szálláson! Magyarország egy emberként segít a bajba jutottakon, igaz ez a szállásadással kapcsolatban is. Viszont egyesek kihasználhatják ezt a helyzetet és megpróbálhatnak szexuális szolgáltatásokat kérni a szállásért. Ezt elkerülendő szintúgy kérd a segítséget a határmenti infopontokon vagy látogass el a hogysegits.hu-ra, esetleg a szallas.hu-ra.

Ha bármikor veszélyt észlelsz a határon, jelezd haladéktalanul a rendőrségnek vagy (ha nem látsz rendőrt) bármely segélyszervezet munkatársának. A határokon és az infopontokon biztonságban vagy és a magyar rendőrök mindenben segítőkészek. Fontos központi számok:

  • 104 (a mentők)
  • 105 (a hivatásos katasztrófavédelmi szerv)
  • 107 (az általános rendőri feladatok ellátására létrehozott szerv)
  • 112 (egységes európai segélyhívó szám)

Ne hagyd, hogy kihasználjanak!

A magyar büntető törvény szerint, aki mást munkavégzésre, ehhez hasonló tevékenységre vagy törvényellenes magatartásra rendszeres előny céljából, annak kiszolgáltatott helyzetét kihasználva rábír, bűncselekményt követ el, amelyet a törvény emberkeredelemnek és kényszermunkának minősít (Btk. 192.§). A magyar törvény bűncselekménynek minősíti azt az esetet is, ha valaki ebből a célból mást elszállásol. Az Európai Unióban a bűncselekmény gyakori formája, hogy egy személy más rossz anyagi helyzetét kihasználva annak lakhatást biztosít és ezért cserébe őt rossz körülmények között, fizetés nélkül, belföldön vagy akár külföldön dolgoztatja. Bizonyos esetekben a kiszolgáltatott személyt prostitúcióra veszi rá úgy, hogy elveszi az iratait, ezáltal pedig mozgásában korlátozza (összefoglaló nevén ez a cselekmény a munkacélú vagy szexuális kizsákmányolás). A magyar törvény szerint a prostitúció folytatása nem bűncselekmény, azonban bűncselekményként kezel minden olyan magatartást, amely a prostitúció tevekénységéhez kötődik. Így például aki egy személyt szexuális cselekmény érdekében másnak megszerez (kerítés Btk. 200.§), más prostitúcióra rábír vagy ennek érdekében épületet rendelkezésre bocsát (prostitúció elősegítése Btk. 201.§), bűncselekményt követ el.

Mire figyelj, ha munkát akarsz vállalni?

Menekültként kiszolgáltatott helyzetben lévő személynek minősülhetsz, emiatt fokozott figyelemmel kell eljárnod, amennyiben munkát vállalsz, vagy munkát ajánlanak számodra. 

Amennyiben munkavégzése során hasonlókat tapasztalsz, érdemes haladéktalanul a rendőrséghez fordulnod (tel.: 107), vagy ingyenes hívhatod az Országos Kríziskezelő Telefonszolgálatot (+36 80 20 55 20). 

A megelőzés érdekében mindig körültekintően ellenőrizd az állásajánlatokat, azok forrását, lehetőség szerint ellenőrizd a munkáltató személyét, akár az interneten keresztül. Kétség esetén kérj segítséget a segélyszervezetektől

Irataid, különösen útleveled és személyi igazolványod sohase add ki a kezedből, azok másolata általában elegendő a munkába lépéshez. Ha munkát vállalsz, a munkád ellenértékét lehetőleg készpénzben vagy banki tranzakción keresztül kifizetve kérjed és tartózkodj azoktól, akik munkáért cserébe mást (lakhatást, élelmiszert, gyógyszert) kínálnak.

Figyelj a szexuális ragadozókra!

Magyarországon a szexuális erőszakot a törvény bünteti. Emellett azt az esetet is bünteti, amikor egy személy mást fizikai erőszak nélkül, például fenyegetéssel vesz rá szexuális cselekményre, amelyet a törvény szexuális kényszerítésének minősít, a Btk. 196. § szerint. Amennyiben szállásadója Önt arra akarja rávenni, hogy vele szexuális kapcsolatot létesítsen, és kilátásba helyezi, hogy ennek elutasítása esetén Önnek a szállást el kell hagynia, szállásadója cselekménye szexuális kényszerítés bűncselekményének minősülhet. Ha szállásadója ilyet kér Önnel, értesítse a Rendőrséget. Ez a bűncselekmény magánindítványra büntetendő, tehát, ha értesíti a rendőrséget, fontos, hogy nyilatkoznia kell arról, hogy szeretné-e büntetőeljárás lefolytatását, a rendőrség ugyanis csak az Ön nyilatkozata szerint járhat el az elkövetővel szemben. Ha ilyen bűncselekménnyel érintett, ebben az esetben Ön különleges bánásmódú személynek minősülhet, amely alapján a rendőrség intézkedések segítségével megvédi az Ön adatait, intézkedik biztonsága felől.

Figyelj a gyanús kérésekre is!

A büntető törvénykönyv szerint pénzmosást követ el, aki a más által elkövetett jogellenes cselekményből származó pénzt vagy dolgot megszerez, felette rendelkezési jogosultságot szerez, vagy azt például megőrzi, elrejti, kezeli, használja, felhasználja, vagy átadja másnak. Magyarországon pénzmosás bűncselekményének minősül, ha egy másik személy valaki ismeretlen személy kérésére bankszámlát nyit, és az arra érkező, tisztázatlan eredetű, tipikusan törvénysértő forrásból származó összegeket, vagy a bankszámla feletti rendelkezést, az ahhoz kötődő azonosító adatokat átadja ismeretlen személynek. Ha valamekkora összegért cserébe egy általad nem ismert személy arra kér meg téged, hogy nyiss bankszámlát egy magyarországi bankban, és az arra érkező összegeket vedd át, ezt a kérést azonnal utasítsd el. Ha kérésnek eleget teszel, a magyar büntető törvény szerint pénzmosást követsz el. Ha ilyet kérnek tőled, azonnal értesítsd. A megelőzés érdekében továbbá irataid és banki azonosító adataidat mindig tartsd magadnál, azokat ne add át illetéktelen személynek.

Amennyiben a témában érintett vagy és segítséget kérsz, keress minket a www.legisly.com/jogklinika felületen!

A szerzőről